Nauka i tehnologija

Pametna odjeća koja pojačava Wi-Fi signal

​Istraživači u Singapuru tvrde da su izmislili tehnologiju koja povećava signal i produžava život baterija na uređajima kao što su bežične slušalice i pametni ručni satovi.

Njihov izum se zove metamaterijal i može se nalijepiti na majicu ili bilo koji drugi komad odjeće koju korisnik nosi.

Loading...

Njegova prednost je što omogućava radio-talasima kao što su Bluetooth ili Wi-Fi da praktično klize oko vaše odjeće umjesto da zrače na sve strane. To znači da vaš Apple Watch ili AirPods slušalice brže sklapaju vezu s mrežom i samim tim troše manje energije i štede bateriju.

Džon Ho, jedan od istraživača koji su radili na izumu, izjavio je da majica s metamaterijalom povećava brzinu povezivanja uređaja s Wi-Fi mrežom nevjerovatnih 1.000 puta.

On je takođe rekao da se izum može koristiti za mjerenje vitalnih funkcija pacijenata u bolnici i sportista.

Metamaterijal se može prati, sušiti i peglati kao bilo koja druga tkanina, a troškovi njegove izrade su svega nekoliko dolara po metru. Upravo zbog ovoga tvorci ove tkanine se nadaju da će njihov proizvod uskoro biti na svjetskom tržištu.

Stručnjaci koji su radili na izradi ovih odjevnih predmeta ističu da je ovo takođe jedan od najsigurnijih sistema za prenos informacija, jer one protiču direktno uz tijelo korisnika, pa tako ne postoji mogućnost za krađu podataka koji se prenose putem mobilnih uređaja.

Još nije poznato kada će ova tkanina biti na tržištu, kao ni koja će cijena odjevnog predmeta biti.

Korisnici koji su probali tkaninu tokom probnog perioda su istakli da je ovo jedan od najboljih proizvoda novog doba, jer ništa ne pojačava signal njihovih uređaja kao ova odjeća.

“Dok nosim ovu majicu signal u slušalicama je stabilan i jak, a takođe štedi i bateriju mog telefona”, rekao korisnik koji je testirao novu revolucionarnu tkaninu.

Tim iz Singapura je istakao da će nova tkanina najbolje poslužiti sportistima i aktivnim ljudima, ali da će se pojaviti i odjevni predmeti za svakodnevnu upotrebu.

(Reuters.com)

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!