Privreda

Javna preduzeća u RS: Direktori se smjenjivali, dugovi gomilali!

Direktori najvećih javnih preduzeća poput Šuma RS, Željeznica RS, Puteva RS ili Kliničkog centra Banjaluka u posljednjih 12 godina su se veoma često mijenjali u fotelji, ali jedini rezultat čestih smjena su nagomilana dugovanja i brojne afere za koje niko nije odgovarao.

Rame uz rame sa ovih nekoliko nabrojanih javnih preduzeća svakako ide i Investiciono-razvojna banka RS koju su direktori napuštali bježeći glavom bez obzira ili bez racionalnog objašnjenja. Jedan od njih Bojan Golić početkom marta 2010. godine završio je iza rešetaka zbog nesavjesnog rada u službi, a nakon priznanja krivice i nagodbe sa tužilaštvom osuđen je na četiri mjeseca zatvora.

Direktori IRB-a RS: Hapšenja i ostavke

Jasminko Jotić, prvi direktor IRB RS koja je formirana početkom decembra 2006. godine na toj funkciji se zadržao do avgusta 2008. godine kada je podnio ostavku. Naslijedio ga je Brane Stupar koji je ostavku podnio već u maju 2009. godine, a na njegovo mjesto je došao pomenuti Bojan Golić. On je u martu 2010. poslije afere „Medicinska elektronika“ podnio ostavku, a za v. d. direktora je imenovana Snježana Vujnić koja je v. d. bila nepuna dva mjeseca nakon čega je za četvrtog po redu direktora imenovan Milenko Pavlović. On je u direktorskoj fotelji izdržao do decembra 2011. godine kada je kao i svi njegovi prethodnici podnio ostavku.

Za v. d. je ponovo imenovana Snježana Vujnić koja je krajem marta 2012. godine imenovana za direktorku. Vujnićka je u martu 2016. godine hapšena po nalogu Tužilaštva BiH pod optužbom da je Bobar banku i bankarski sektor oštetila za više od 120 miliona maraka. Suđenje je u toku, a Snježana Vujnić, iako joj je odavno istekao mandat, još uvijek se nalazi na čelu IRB RS.

Željeznice RS: Uspješni samo u akumuliranju dugova

Direktori su se smjenjivali i u Željeznicama RS, a rezultat je akumulirani gubitak ovog preduzeća od čak 115 miliona maraka. Veoma brzo nakon dolaska SNSD-a na vlast u martu 2006. godine imenovan je i prvi direktor Željeznica RS iz ove stranke. U maju te godine za v. d. direktora je imenovan Stojan Lazarević koji se u direktorskoj fotelji zadržao samo do opštih izbora u oktobru te godine. Lazarević je na izborima osvojio poslanički mandat u Narodnoj skupštini RS, a na čelu ŽRS ga je zamijenio Ljubo Pašalić. On se u fotelji zadržao samo do oktobra 2007. godine kada ga je zamijenio Petko Stanojević. Stanojević je u oktobru 2010. godine osvojio poslanički mandat u NSRS, a za v. d. direktora ŽRS imenovan je Zdravko Savić. Poslije samo šest mjeseci Savić je razriješen dužnosti, a na čelo ŽRS u aprilu 2011. godine došao je kadar DNS-a Dragan Savanović koji se i danas nalazi u direktorskoj fotelji i sa uspjehom akumulira višemilionski dug.

Česte smjene, ali i hapšenja dvojice direktora obilježili su javno preduzeće Šume RS. Neđo Ilić na čelu ovog preduzeća bio je od dolaska SNSD-a na vlast u martu 2006. godine, pa do kraja jula 2011. godine kada su gazdovanje ovim javnim preduzećem preuzeli kadrovi Socijalističke partije. Socijalista Srđan Ljubojević za direktora je imenovan 28. jula 2011. godine, a smijenjen je 15. avgusta 2012. godine kada je uhapšen u svojoj kancelariji zbog primanja mita. Ljubojević je kasnije osuđen na godinu dana zatvora, a za v. d. direktora je kada je on uhapšen imenovan Radenko Laketić. On je bio v. d. direktora do 23. oktobra te godine kada ga je zamijenio socijalista Jakov Galić. On je već 1. aprila 2013. podnio ostavku, a za v. d. direktora je ponovo imenovan Radenko Laketić koji se na funkciji zadržao godinu dana. U aprilu 2014. godine za direktora je ponovo imenovan kadar Socijalističke partije Dragan Grabovac. Poslije nešto više od godinu dana u fotelji, Grabovac je razriješen dužnosti, a krajem jula za direktora Šuma RS je imenovan njegov partijski kolega Risto Marić koji se i danas nalazi na toj funkciji.

Nekoliko direktora se promijenilo i u Putevima RS. Najduže se u fotelji zadržao Mladen Lazendić koji je Putevima RS rukovodio od jula 2006. do novembra 2011. godine kada ga je zamijenio Nedeljko Knežević. Knežević je smijenjen u aprilu 2014. godine, a za v. d. direktora je imenovan Duško Gojić. On je na toj funkciji bio do kraja jula 2016. godine kada je za prvog čovjeka ovog preduzeća imenovan kadar DNS-a iz Istočnog Sarajeva Nenad Nešić koji je trenutno direktor.

Krivokuća “vlada” punih 12 godina

Za razliku od svih nabrojanih javnih preduzeća i ustanova u kojima su se direktori mijenjali kao na traci na čelu Pošta RS nije bilo smjene od maja 2006. godine. Jasminka Krivokuća punih 12 godina neprikosnoveno rukovodi Poštama RS.

Nepregledna lista direktora Kliničkog centra

Pored nabrojanih javnih preduzeća u kojima su se za proteklih 12 godina vladavine SNSD-a i njegovih koalicionih partnera često mijenjali direktori, do smjena je često dolazilo i u Kliničkom centru Banjaluka. Prva smjena napravljena je već 15. marta 2006. godine kada je smijenjen Dragan Kostić, a za v. d. direktora imenovan Milan Skrobić. On se u fotelji zadržao do polovine 2008. godine kada ga je naslijedio Mirko Stanetić. Stanetić je naprasno smijenjen 31. decembra 2011. godine, a umjesto njega je za direktora imenovan Brano Topić. Topić je Kliničkim centrom rukovodio do aprila 2013. godine kada je za direktora imenovan Duško Račić. Poslije nešto više od godinu dana, preciznije 26. juna 2014. godine, Račić je smijenjen, a za direktora je po drugi puta imenovan Mirko Stanetić. On se u fotelji zadržao do 31. marta prošle godine kada je po drugi puta i smijenjen, a za v.d. direktora je imenovan Vlado Đajić koji se trenutno nalazi na čelu najveće zdravstvene ustanove u Srpskoj.

Nakon svega pročitanog i napisanog, ne možemo da se ne sjetimo legerdanog filma Tesna koža i direktora javnog preduzeća Srećka Šojića, koji je slika i prilika naših današnjih gubitaša.


(Darko Momić/SrpskaCafe.com)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!