Politika

Rebalans Budžeta Republike Srpske iznosi 60 miliona KM

Rebalans budžeta Republike Srpske za ovu godinu, koji će se uskoro naći i pred poslanicima u Narodnoj skupštini težak je 60 miliona maraka, potvrdila je za ATV ministar finansija Zora Vidović. 

U konsolidovanom izvještaju o izvršenju budžeta za prvih pola godine vidljivo je su prilivi u budžet za 90 miliona maraka veći od planiranih. Manja je i potrošnja od planirane iz budžeta Republike Srpske, i to za čak pet odsto.  

Loading...

“Rebalans budžeta je u izradi, biže usvojen na Vladi u toku septembra mjeseca, a planiramo za oktobarsku skupštinu da bude na skupštini rebalans”.

– Kako će biti raspodiejljena sredstva, da li se zna?

“Rebalans je težak otprilike 60 miliona , toliko je više skupljeno prihoda i ti prihodi biće raspoređeni u skladu sa potrebama da bi se do kraja godine i ta sredstva pravilno rasporedila na budžetske korisnike”, kaže Zora Vidović, ministar finansija Republiek Srpske.

Thumbnail

Budžet je stabilan, iako Republici Srpskoj još nisu isplaćena dugovanja od indirektnih poreza, koja iznose oko 60 miliona maraka. Redovno se izmiruju svi dugovi Sve to, tvrdi ministar finansija, postiglo se najviše rastom prihoda, ali i suzbijanjem sive ekonomije i trenutni budžet Republike Srpske je likvidan. 

Očekuje se i još promjena u Vladi Republike Srpske. Već na sutrašnjoj sjednici, Vlada će raspravljati o prijedlogu ostavke ministra trgovine i turizma Dragicve Kovač. Kako je ATV ranije objavila, to mjesto zauzeće Suzana Gašić, diplomirani pravnik iz Prijedora. Rad Vlade pohvalila je i predsjednik Republike Željka Cvijanović. 

“Jesam zadovoljna s obzirom da finansijska situacija je u redu, davanja iz budžeta su redovna, nema nikakvih posebnih problema, realizuju se svi oni projekti koji su do nas. Tamo gdje imamo zastoje, oni su vezani za činjenicu da nam trebaju određene saglasnosti ili treba određena akcija sa nivoa BiH, Savjeta ministara što je sada nezamisliva priča”, kaže predsjednik Republike Srpske, Željka Cvijanović.

Povećanje javnih prihoda glavni je osnov za rebalans budžeta. To je i  omogućilo  da u ovoj godini penzije budu povećane čak dva puta, ukupno za 4,17 odsto. Takvim radom Vlade zadovoljan je i premijer Radovan Višković. Zadovoljan je radom svih ministarstava, iako, kaže Višković, može još da se unaprijedi.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!