Privreda

Kriptovaluta Evrope izaziva Libru

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer je rekao da bi Evropa trebalo da razmotri svoju javnu digitalnu valutu koja bi mogla da izazove Fejsbukovu libru.

Loading...

Ovo je posljednja u nizu nedoumica u vezi sa planovima Fejsbukove kriptovalute o kojoj je javno polemisao francuski ministar, prenosi Rojters.

Na sastanku ministara finansija EU u Helsinkiju, Le Mer je rekao novinarima da će sljedećeg mjeseca sa svojim kolegama na kontinentu razgovarati o potencijalu za evropsku javnu digitalnu valutu.

Le Mer je pozvao evropski blok da nastavi sa svojim radom na smanjenju troškova prekograničnih plaćanja, prenosi bankar.rs.

Kako Rojters napominje, plaćanja u realnom vremenu u Evrozoni su dostupna od 2017. godine, ali je u šemi učestvovala samo otprilike polovine banaka bloka. Štaviše, projekat je trenutno u velikoj mjeri fokusiran na domaće isplate.

Pored ovih prijedloga, Le Mer je rekao da je bloku potrebno da preispita svoj pristup regulisanju kriptovaluta na nivou EU.

Ponavljajući svoje pozive da odbiju lansiranje libre u Evropskoj uniji, Le Mer je tvrdio da se trenutno stanje limba u kome regulatori nastavljaju raspravu o tome da li da regulišu kriptovalute kao hartije od vrijednosti, usluge plaćanja ili valute, mora riješiti stvaranjem snažnog i zajedničkog okvira.

Imajući u vidu ovu pravnu nesigurnost, portparol Evropske komisije rekao je Rojtersu da, uz javno dostupne informacije o libri, trenutno nije moguće reći koja bi se tačna pravila EU primijenila.

Le Mer je ranije rekao da će od Fejsbuka tražiti garancije da libra neće biti iskorištena za nezakonite aktivnosti i istakao da trenutno ne mogu da odobre razvoj libre u Evropi.

Iako se mnoga regulatorna i pravna pitanja još uvijek rješavaju, EU Peta direktiva protiv pranja novca koja je stupila na snagu u julu 2018. revidirala je pravni okvir koji finansijski nadzornici EU mogu da iskoriste za ublažavanje rizika od pranja novca i finansiranja terorizma u sektoru kriptovaluta.
 

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!