Društvo

Ministarka o nasilju u Barajevu: Protiv djevojčica se može voditi postupak

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je danas da su dvije djevojčice, protiv kojih su zbog maltretiranja drugarice u srednjoj školi u Barajevu podnesene krivične prijave, starije od 14 godina i da se, prema tome, protiv njih može voditi postupak.

Kuburović je na televiziji Pink objasnila da se, prema srpskim propisima, protiv djece starije od 14 godina može voditi postupak u slučaju vršnjačkog nasilja.

“Naš Zakon o krivičnom postupku i Zakon o maloletnim učiniocima krivičnog dela predviđa da ne možete do 14 godina krivično da odgovarate, prema Porodičnom zakonu postoji odgovornost roditelja za ponašanje deteta. U slučaju u Barajevu je reč o deci koja su starija od 14 godina, tako da može da se vodi postupak”, rekla je Kuburović.

Kuburović je istakla da se vršnjačko nasilje tretira i kroz Zakon o sprečavanju nasilja u porodici.

“Predvideli smo situacije koje se odnose i na ovakve slučajeve, vodili računa o ranjivim grupama, a deca to jesu”, rekla je Kuburović.

Ona je navela da Ministarstvo pravde uglavnom reaguje u situaciji kada treba represivno delovati, kada se nasilje dogodi, ali da cijelo društvo treba da se bori protiv nasilja.

“Oni koji rade u vaspitnim ustanovama treba da vode računa o promeni ponašanja dece, da li možda jesu žrtve nasilja i da reaguju pravovremeno. To je jedna od obaveza u Zakonu o sprečavanju nasilja, da svako ko primeti nasilje to i prijavi i pravovremeno reaguje”, navela je Kuburović.

Po nalogu Odjeljenja za maloljetnike Višeg javnog tužilaštva u Beogradu policija je podnijela krivičnu prijavu za nasilničko ponašanje protiv I.O. (15) i D.I. (14), koje su šamarale A.M. (15) u srednjoj školi u Barajevu, koja je tom prilikom zadobila i povredu.

U toku postupka biće obavljeno saslušanje djevojčica osumnjičenih za nasilje, kao i oštećene, a radiće se i veštačenje povrede koju je zadobila, rečeno je ranije Tanjugu u Višem javnom tužilaštvu.

U slučaj će biti uključeni roditelji i centar za socijalni rad, a odluku o kazni, odnosno nekoj od vaspitnih mjera, donijeće sudija za maloljetnike.

Snimak na kojem se vidi kako dvije učenice šamaraju treću dok se sve snima telefonom obišao je društvene mreže i izazvao reakcije javnosti.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!