Društvo

Prvo ročište po tužbi Srpske protiv FBiH u oktobru

Pripremno ročište po tužbi Republike Srpske protiv Federacije BiH, podnesenoj zbog duga po osnovu raspodjele prihoda od indirektnih poreza, biće održano krajem oktobra, potvrđeno je Avazu u Sudu BiH.

Prema informacijama, ovaj spor vodi se pred Upravnim odjelom Suda BiH.

Loading...

Riječ je o tužbi teškoj oko 34,5 miliona maraka i odnosi se na period od jula 2017. do kraja 2018. godine. RS je ovu tužbu podnijela prije mjesec i po navodeći da je oštećena zbog neusvajanja novih koeficijenata za raspodjelu sredstava.

Do sada Upravni odbor (UO) Uprave za indirektno oporezivanje  (UIO) BiH, navodi Avaz, nije vidio ovu tužbu, o njoj nije obaviješten službenim putem niti mu je došla na izjašnjenje.

U informaciji o ovoj tužbi, koju je nedavno razmatrala Vlada FBiH, navodi se da od 2012. godine Federacija od RS potražuje 31,9 miliona KM, a RS od FBiH oko 38,7 miliona KM.

Ranija tužba

Upravni odbor UIO od početka 2014. godine nije donosio odluke o poravnanjima, jer o tome nije bilo konsenzusa članova, odnosno ministara finansija.

RS je i ranije, takođe zbog raspodjele prihoda od indirektnih poreza, tužila Upravu za indirektno oporezivanje BiH i spor dobila. Ali, Sud BiH nedavno je, po četvrti put, privremeno zabranio Republici Srpskoj prinudnu naplatu preotalih još oko 23 miliona KM.

Kao odgovor na tužbu RS, Vlada Federacije prije desetak dana dala je saglasnost za pokretanje kontratužbe. Tako će Federacija, putem Federalnog pravobranilaštva, tužiti za iznos od blizu 32 miliona KM po istom osnovu kao što je Federaciju tužila Republika Srpska, samo za drugi period, odnosno za 2012. i 2016. godinu.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!