Kultura

Svečano otvoren 53. Kočićev zbor

U banjalučkom Parku Petar Kočić, u ponedjeljak uveče svečano je otvoren 53. Kočićev zbor. Svečanom otvaranju ove tradicionalne manifestacije, prisustvovao je i gradonačelnik Igor Radojičić, koji je naglasio da je Petar Kočić jedna od najvažnijih istorijskih ličnosti sa naših prostora koja u sebi simbolizuje barem dvije ličnosti – jedna je književna i literarna, a druga je nacionalna i patriotska.

– Kočića doživljavamo i kao borca za slobodu i nacionalnog tribuna. Od prošle godine Petar Kočić je jedan od dva čuvara grba Banje Luke. Grad Banja Luka je već drugu godinu preuzeo organizaciju Kočićevog zbora uz podršku Vlade RS, a značajno je napomenuti da ćemo, uz tradicionalne sadržaje, ove godine u programu zbora obilježiti i 150. godišnjicu postojanja Prve srpske čitaonice u Banjoj Luci – naglasio je gradonačelnik.

Tanja Đaković, pomoćnica ministra za kulturu
Tanja Đaković, pomoćnica ministra za kulturu

Pomoćnik ministra prosvjete i kulture RS Tanja Đaković, svečano je otvorila Kočićev zbor. Tom prilikom, ona je naglasila da je jedan od glavnih motiva Kočićevih djela ali i njegovog života zapravo bila sloboda.

– Sve njegove priče, u većoj ili manjoj mjeri, govore o jednistavnosti i kompleksnosti ljudskog putovanja kroz ovaj svijet. Zmijanje je metaforični prikaz jedne male zemlje i njenog hrabrog naroda, jakog karaktera, a nježne duše. Stoga i ne čudi što je baš u ovom kraju nastalo jedno tako veliko djelo, kao što je opus Petra Kočića – naglasila je Tanja Đaković.

Načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Natalija Trivić, rekla je da će u narednih pet dana, svake večeri, u Parku Petar Kočić biti održan program u okviru 53. Kočićevog zbora.

– Ove godine smo strateški pokušali da pozicioniramo program ovdje u parku, zatim u Banskom dvoru, Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS, ali i u Kočićevim Stričićima gdje će 26. avgusta biti održana centralna manifestacija Kočićevog zbora, dok će dio programa i ove godine biti priređen u Beogradu. Novina ove godine je da ćemo na nekonvencionalan način pokušati da govorimo o Kočiću, tako da ćemo na Zmijanju imati i prvu biciklističku trku pod nazivom “Kočićevim stazama” čime šaljemo poruku Evropi da se Zmijanje može pozicionirati i kao turistički proizvod – rekla je Natalija Trivić.

Natalija Trivić, načelnica Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku
Natalija Trivić, načelnica Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku

Prije ceremonije svečanog otvaranja, gradonačelnik Igor Radojičić i književnik Predrag Bjelošević, položili su cvijeće na spomenik Petru Kočiću u centru grada, dok je u Parku Petar Kočić otvorena izložba pripovjedaka u stripu pod nazivom “Stripovijetke”. U utorak uveče, od 20.00 časova, u Parku Petar Kočić biće održano veče besjedništva u kojem će učestvovati studenti iz Banje Luke, Bijeljine i Istočnog Sarajeva.

Program 53. Kočićevog zbora
Program 53. Kočićevog zbora

Izvor
Gradska uprava
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!