Putopisi

Udbina – Veća od 6 evropskih zemalja! (VIDEO)

Udbina. Smještena je na južnom rubu Krbavskog polja.  Prostire se na površini od 683 kvadratna kilometra, i po tome je veća od čak šest evropskih zemalja, ponosno kažu u ovoj Ličkoj opštini. Pohvališe se da su  veći od Andore, Monaka, Vatikana, Lihtenštajna, Malte i San Marina. Ipak na cijelom prostoru živi tek 1200 stanovnika, na svaki kilometer po jedan Srbin i Hrvat, onako kroz doskočicu zbori zamjenik načelnika opštine Milan Uzelac kojeg smo pitali kako se ovdje danas živi,  može li se ovdje kraj s krajem sastaviti.

“Udbina je mjesto u centralnoj Lici, na pola puta između Zagreba i Splita, podjednako udaljena od Rijeke i Banjaluke, po dvije stotine kilometara. Ja volim dodati da je šest stotina kilometara udaljena od Beča, Budimpešte i Beograda. Geografski položaj nam je sigurno jedna od prednosti. On nam je za razliku od mnogih drugih Ličkih sredina donio prednosti u smislu otvaranja firmi, zapošljavanja i razvoja ovog kraja” kaže Milan Uzelac

Političkih problema nema, veli naš sagovornik. Dogovor je postignut,. Na tome se dugi niz godina radilo. Ovdje je dobitna kombinacija podjela vlasti između SDSS-a i HDZ-a. Tako, Srbima pripada, kaže Uzelac, pozicija zamjenika načelnika opštine i predsjedavajućeg Opštinskog vijeća.

“Nema tu neke velike filozofije, pokazalo se da je to dobitna kombinacija kako za Srbe tako i za  Hrvate na ovom prostoru, kojih je ovdje, tu  negdje podjednako.” Naš sagovornik veli da je mogao ostati u Srbiji, ali ga je povukao zov zavičaja, nije mogao bez rodne Udbine. Ubrzo po povratku se zaposlio, stekao porodicu i danas je ovdje, u rodnom mjestu, na poziciji zamjenika načelnika opštine čija su vrata, dodaje širom otvorena svima, i Srbima i Hrvatima, a on se trudi da pomogne koliko može.

Idemo dalje, riješismo da prošetamo Udbinom . Lijep je ovo kraj, prosto se ne možete ljepote nagledati. Kaže nam to naš sljedeći sagovornik Slobodan Bjelobaba. Predsjednik je opštinskog vijeća ovdje u Udbini, stoga ga upitasmo kako danas žive Srbi ovdje. I ponovo čujemo priču o poljoprivredi i podsticajima iz fondova Evropske unije.

“Ovdje u Hrvatskoj imamo te podsticaje koji su zaista fantastični. Riječ o fondovima Evropske unije koji dalje idu preko naših Ministarstava, pa se i ovdje dobija taj novac, dobija se stoka, mehanizacija. Dakle, ako se nađe neki naš čovjek koji se opredijelio za poljoprivredu, zahvaljujući podsticajnoj politici sasvim dobro može živjeti.” dodaje Bjelobaba.

I to je Udbina danas, vele naši sagovornici upućujući nas na SKD “Prosvjeta”, koje vele radi punom parom. Trude se na sve moguće načine održati i na mlađe naraštaje običaje prenijeti. U to se i sami uvjerismo, čim otvorismo vrata Prosvjete. Bijahu spremni zapjevati odmah, prikladno odjeveni u Ličke narodne nošnje Tako to ovdje u “Prosvjeti” rade, tako čuvaju tradiciju i običaje. Tako je još od Đoke Opalića pa naovamo, kaže naša sagovornica Tatjana Čanković ističući da je sve krenulo prije petnaestak godina, da su uspjeli oformiti i najmlađu  grupu – popularne Cukrice koje smo imali priliku upoznati na Preobraženje u Mutiliću. Poželjesmo mi na kraju još jednu Ličku čuti, dok su nas dobri domaćini iz Udbine sa specijalitetima gastronomskim nudili. Na kraju, kao sto već rekosmo, lijep je ovo kraj prosto se ljepote ne možete nagledati. Zato Neka nama Udbine, neka nama Like, neka nama ojkana – ljubavi velike.

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!