Magazin

Vjernici slave sveticu koja je bila preljubnica, pa se pokajala

Danas je dan Svete Teodore koja je devet godina okajavala preljubu na koju ju je nagovorila jedna vračara.

Hrišćani danas obilježavaju dan Svete prepodobne Teodore, svetice koja je uprkos tome što je prevarila svog muža uspjela da se iskupi za svoje grijehe Teodora je u petom vijeku nove ere živjela u Aleksandriji. Predanje kaže da ju je na preljubu sa drugim čovjekom nagovorila vračara.

Loading...

Odmah poslije preljube, Teodoru je počela da grize savjest, pa je odlučila da se ošiša do glave, obuče muško odijelo i zamonaši se u manastiru pod imenom Teodor.

Sveštenici u manastiru bili su zadivljeni njenim postom, trudom, bdijenjem i poniznošću prema Hristu koje je pokazivala. Međutim, poslije nekoliko godina oklevetala je jedna bludna djevica tvrdeći da joj je na prevaru podmetnula svoje dijete.

Teodora se nije htjela pravdati od ove klevete, smatrajući da je to božija kazna za preljubu koju je učinila. Prihvati grijeh na sebe, te bi izgnana iz manastira.

Sedam godina je Teodora provela u pustinji njegujući tuđe dijete. Za to vrijeme je bila snažna, nije se htjela pokloniti Satani i iskušenjima koje joj je nudio. Nije htjela poslušati ni muža koji joj je nudio da se vrati kod njega, smatrajući prevaru dijelom đavola, a ne kao njenu volju.

Poslije sedam godina, jedan manastirski iguman pozvao je Teodoru da se vrati, na šta je poslije ubjeđivanja pristala. Poživjela je u manastiru još dvije godine prije nego što se upokojila.

Teodora je umrla 490. godine u Aleksandriji. Nekoliko ljeta kasnije proglašena je za sveticu zato što se smatra da je bila istinska pokajnica koja je junačkim trpljenjem devet godina, dvije u manastiru i sedam u pustinji, okajavala samo jedan svoj grijeh, na koji ju je sam Satana nagonio.

Hrišćanstvo propovjeda i da bi na današnji dan muškarci trebalo da pronađu snage da svojim ženama oproste grijeh, kao što je to učinio Teodorin muž.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!