Politika

Karadžić želi mogucnost komuniciranja sa porodicom preko Skype-a

Radovan Karadžić zatražio je od Međunarodnog mehanizma za krivične sudove u Hagu da mu do kraja godine omogući da sa porodicom komunicira putem Skype.

U podnesku predsjedniku suda Teodoru Meronu, Karadžić tvrdi da mu sudski Sekretarijat, dvije godine nakon što je to tražio, nije omogućio da komunicira putem Skypea uprkos obećanjima i zalaganju Merona, navodi se u saopštenju.

“Iako je imao i više od potrebnog vremena, Sekretarijat je zakazao u primjeni tehnologije video-komunikacije u pritvorskoj jedinici Ujedinjenih nacija, prvenstveno jer je ovo postalo pitanje manjeg prioriteta”, navedeno je u podnesku.

Sekretarijat je, na Karadžićeve dosadašnje zahtjeve, odgovarao da je “pilot projekt” upotrebe video-servisa naišao na sigurnosne, tehničke i organizacione probleme.

Karadžićev branilac Peter Robinson izrazio je u podnesku zabrinutost da bi s odlaskom sudije Merona s dužnosti predsjednika suda u januaru, dosadašnji napori da se pritvorenicima u Sheveningenu omogući video-komunikacija mogli ostati neuspješni.

Karadžića je Haški tribunal neprasnažna osudio na 40 godina zatvora, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, prenosi BIRN.

Na tu presudu Karadžić je uložio žalbu, ali je to učinilo i Haško tužilaštvo koje je tražilo da on bude proglašen krivim i za genocid u još šest opština i da bude osuđen na doživotni zatvor.

Izvor
Nezavisne novine
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!