Kultura

Otvorena “Noć muzeja”

BANJALUKA – Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić otvorila je večeras u Muzeju Srpske manifestaciju “Noć muzeja”.

Trivićeva je rekla da se “Noć muzeja” obilježava u cijeloj Srpskoj, ne samo u Muzeju Srpske i Muzeju savremene umjetnosti Srpske, što je, kako kaže, veoma značajno jer na taj način Srpska pokazuje da pripada velikoj porodici evropskih muzeja. Ona je istakla da dugogodišnje programske postavke u Muzeju Srpske i Muzeju savremene umjetnosti Srpske u Banjaluci privlače novu publiku na novi način.

Loading...

Trivićeva je rekla novinarima da je večeras značajno vidjeti veliki broj djece, mladih i učenika koji su učestvovali u programskim djelatnostima, jer se na taj način oni i edukuju.

Prema njenim riječima, muzejska djelatnost je veoma važna, kako sa aspekta kulturnog baštinjenja, tako i sa aspekta kulture i umjetnosti u Srpskoj.

Ona kaže da posjete muzejima ne treba da budu praksa samo tokom “Noći muzeja”, nego cijele godine.

Direktor Muzeja Republike Srpske Miladin Savić rekao je da je ovo 14. godina za redom kako ovaj muzej organizuje “Noć muzeja”, te je naglasio da je to jedna od najljepših i najzabavnijih manifestacija u Muzeju Srpske.

On je rekao da je ovu manifestaciju lani posjetilo oko 1.000 ljudi, a ove godine očekuje više od 1.500 posjetilaca.

Savić je pozvao građane da posjete ovu ustanovu kulture, jer je za “Noć muzeja” pripremljen bogat kulturni, ali i zabavni program.

Koordinator manifestacije i viši muzejski pedagog Nataša Nogo rekla je da se ova manifestacija istovremeno održava u 40 zemalja u više od 2.000 muzeja u Evropi.

Ona je rekla da će banjalučki vrtići “Plavi čuperak”, “Pčelica” i “Bambi” otvoriti prvi dio programa, a binu će krasiti nastupi učenika osnovnih škola “Branko Radičević”, “Ivo Andrić”, “Jovan Cvijić”, “Miloš Crnjanski”, te “Miroslav Antić” iz Bistrice.

Nogo je dodala da drugi dio programa započinje sa učenicima banjalučke Gimnazije, a u nastavku će posjetioci moći da uživaju u orkestru porodice Babić, čuvene šestorke braće i sestara.

“Tu su i studenti banjalučke Akademije umjetnosti, predstava Pozorišta mladih `Dis`, Gradski hor `Jazavac`, Gradski tamburaški orkestar, a gost večeri je banjalučka pop pjevačica Maja Tatić”, navela je ona.

Nogo je najavila i nastup članova Plesnog studija “Orijana i Orija”, te dodala da će prvi i drugi dio programa pratiti učenici fotografskog smjera Tehnološke škole.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!