Društvo

Vlada provjerava diplome Unsko-sanskog kantona

BIHAĆ – Unsko-sanskog kantona prihvatila je inicijativu da se provjere diplome svih zaposlenika u kantonalnim ustanovama i institucijama i ove aktivnosti bi trebalo da započnu u najskorije vrijeme.

Ministar pravosuđa u Vladi USK Asim Dizdarević istakao je kako je to predviđeno akcionim planom koji je donesen prije godinu dana, a u cilju efikasnije borbe protiv korupcije formiran je poseban radni tim u čijoj ingerenciji će biti ove aktivnosti.

Loading...

“S obzirom na sva dešavanja u proteklim godinama, mislim da bi ove aktivnosti trebalo da budu provedene u cijeloj Bosni i Hercegovini. Mi smo opredijeljeni da provjerimo validnost diploma svih zaposlenika u ustanovama i institucijama čiji je osnivač kanton i koje se finansiraju iz kantonalnog budžeta”, istakao je Dizdarević.

Prema njegovim riječima, radni tim za borbu protiv korupcije zadužen je da u narednih osam dana sačini plan ovih aktivnosti i da odredi koje su to institucije koje bi trebalo da ga provedu.

Inače, u sklopu borbe protiv lažnih i sumnjivih diploma Ministarstvo obrazovanja USK provelo je tokom ove godine kontrole ustanova koje se bave obrazovanjem i prekvalifikacijom odraslih osoba, kako bi se uvelo više reda i kontrole u toj oblasti. Najavljena je i izmjena važećih zakonskih propisa kojima se reguliše njihov rad, kako bi se što više suzio prostor za manipulacije i nepravilnosti.

 Procjenjuje se kako je u protekle četiri godine kroz te ustanove prošlo više od osam hiljada osoba, a jedan od najvećih nedostataka je nepostojanje jedinstvenog informatičkog sistema za praćenje njihovog rada.

Uprava za inspekcijske poslove je u proteklom periodu evidentirala veliki broj zakonskih nepravilnosti u tim ustanovama, a neke su pečaćene i zabranjivan im je rad. U posljednje vrijeme iz stranih zemalja, gdje trenutno žive i rade građani s ovih prostora, stiže sve više zahtjeva o provjeri validnosti diploma, potvrdili su u inspekciji.

 Provjera validnosti diploma motivisana je slučajem kupovine diplome koji je izazvao veliko interesovanje javnosti u BiH, ali i šire, i koji se dogodio početkom ove godine. 

Podsjećamo, lažnu diplomu tada je izdao Centar za obrazovanje odraslih “Multilingva” iz Sanskog Mosta, čiji je rad u međuvremenu zabranjen na period od tri godine, a protiv odgovornih lica se još vodi istraga.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!