Magazin

Da li su starije majke bolji roditelji?

Danska studija otkriva na koji način zrelo životno doba utiče na roditeljstvo.

Anatomija i fiziologija mladog tijela lakše podnose trudnoću, međutim, psihološka zrelost majke pokazala se važnom za razvoj djeteta, objavljeno je u studiji European Journal of Developmental Psychology.

Loading...

Istraživanje sprovedeno u okviru Arhus univerziteta u Danskoj, pokazalo je da deca između 7. i 11. godine imaju manje bihejvioralnih, socijalnih i emocionalnih poteškoća, ako su im majke zrelije. Takođe, ova djeca su društveno i verbalno bila sposobnija od svojih vršnjaka čije su majke mlađe. Studijom je obuhvaćeno blizu 5 000 majki i njihove djece.

Starije majke su na početku majčinstva oslobođenije stresa i imaju pozitivniji stav o djeci i roditeljstvu. 

„Kako ljudi s godinama postaju fleksibilniji samim tim su i emocionalno zreliji i tolerantniji prema drugima. Na taj način se oko djeteta formira pozitivna psihosocijalna okolina koja utiče na podizanje djeteta. Starije majke su djeci pružale bolju ravnotežu sloboda i jasnije granice”, objasnio je autor studije, Dion Somer.

Iako studija nije definisala u kojim godinama ženu možemo klasifikovati kao stariju, a time i zreliju majku, neka slična istraživanja za ovo navode starost iznad 35. godine.

 (Geek.hr)

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!