Kultura

Dio rukopisa romana “Rat i mir” prvi put napustio Rusiju

Dio originalnog rukopisa romana “Rat i mir” Lava Tolstoja po prvi put je napustio Rusiju pod jakim mjerama obezbjeđenja i prebačen je u Ženevu, gdje će biti dio izložbe koja se organizuje pod pokroviteljstvom UN i Međunarodnog crvenog krsta i polumjeseca.

Šest stranica originalnog rukopisa biće najvažniji dio izložbe pod nazivom “Rat i mir”, kojom se obilježava stogodišnjica multilateralizma, a koja se vezuje za 1919. godinu kada je potpisan veliki broj mirovnih sporazuma i formirana Liga naroda nakon Prvog svjetskog rata.

Loading...

Direktor izložbe Žak Behtold rekao je da su Toolstoj i glavni junak romana “Rat i mir” princ Andrej bili pacifisti, javlja “Juronjuz”.

“Upravo pred samu bitku princ Andrej, koji je i sam oficir, govori o ratu kao pustoši. On jasno kaže da se rat ne može nikako porediti sa partijom šaha, da je rat apsolutno prljava stvar za svaku osudu i prezir”, rekao je Behtold.

Šef Kancelarije UN u Ženevi Tatjana Valovaja izjavila je da je novi multilaterizam jedini način da se radi za mir.

“Ovdje je riječ o obnovi lekcija iz prošlosti. Moramo da radimo za mir na svim nivoima, a jedini način je novi multilateralizam”, rekla je Valovaja.

Rukopis Tolstoja biće izložen u Ženevi do marta naredne godine. Tolstoj je nekada živio u Ženevi u vili koju sada koriste UN.

Izvor

Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!