Društvo

Uručena odlikovanja porodicama 33 poginula borca Vojske RS

Porodicama 33 poginula borca Vojske Republike Srpske sa područja Banjaluke, Laktaša, Gradiške, Kneževa i Čelinca, danas su u Gradskoj upravi uručena posthumna odlikovanja. Poginule borce posthumno je odlikovala predsjednica Republike Željka Cvijanović.

Odlikovanja su uručili gradonačelnik Igor Radojičić i izaslanik predsjednice Srpske, Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Loading...

Gradonačelnik Radojičić je rekao da je ovo jedan od načina na koji njegujemo sjećanje na prethodni otadžbinski rat i na heroje tog rata.

-Ovo je znak pažnje da su heroji Republike Srpske, naši borci, uložili živote da bismo danas živjeli u slobodnoj Republici Srpskoj – istakao je Radojičić.

Grad Banja Luka, kako je naveo, provodi različite aktivnosti kako bi se njegovalo sjećanje na Odbrambeno-otadžbinski rat, ističući da su, u prethodne dvije i po godine, podignuta nova spomen obilježja u Zalužanima, Laušu, Starčevici i Bistrici, te obnovljena ona u Stričićima i Motikama.

Kako je naglasio, Grad ovoj kategoriji stanovništva pruža podršku i kroz programe stambenog zbrinjavanja, te banjskog liječenja za ratne vojne invalide.

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, naglasio je da se dodjelom odlikovanja ukazuje jedno veliko poštovanje za svo herojstvo, koje su dali borci za našu slobodu.

-Mi imamo obavezu i kao institucije Vlade RS, ali i lokalne zajednice, da radimo i na memorijalizaciji i na onome što se zove kultura sjećanja i pamćenja – rekao je on.

Kojić je naglasio da je Institut završio popis svih srpskih žrtava u ratu 1991-95. godina, prema kojem je 34.960 poginulih boraca i civila.

-Na taj način smo od zaborava sačuvali sve naše heroje koji su dali život za Republiku Srpsku – istakao je Kojić.

U ime porodica poginulih boraca, kćerka poginulog borca Slavica Zeljković iz Čelinca je zahvalila na dodijeljenim odlikovanjima.

-Lijep je osjećaj da naši očevi i sinovi nisu zaboravljeni i da znamo da Republika Srpska misli na nas – kazala je ona.

Danas je uručena i „Medalja Petra Mrkonjića“ 7. kupreško-šipovačkoj motorizovanoj brigadi Vojske Republike Srpske.

Centralno spomen obilježje

Gradonačelnik Radojičić izjavio je da su, usvajanjem novog regulacionog plana centralnog gradskog područja, stvoreni uslovi da u najužem centru dobijemo lokaciju na kojoj bi trebalo biti buduće spomen obilježje poginulim borcima VRS.

Konkurs za idejna rješenja za novi izgled centra grada je upravo završen i slijedi izbor rješenja, u kojem će biti sadržan i spomenik – kazao je Radojičić.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!