MagazinSport

ŽIVOTNA PRIČA IVANA RAKITIĆA Bježao sa selektorom “orlova” na koncerte Mileta Kitića, kupio Srbima semafor, huligani mu napali porodicu, sad ga Hrvatska SLAVI

Njegov šut je poslao Hrvatsku u četvrtfinale Svjetskog prvenstva. Njegova životna priča je – sve samo ne obična.

Ivan Rakitić nije rođen na tlu nekadašnje Jugoslavije. U šokačkoj familiji od oca rodom iz Sikirevca u Posavini, i majke iz Žepčea, u okolini Zenice, na svijet je 10. marta 1988. došao – u Švajcarskoj, gdje je u Mehlinu napravio prve korake, kako u životu, tako i u fudbalu.

Nije dugo prošlo, a njegov talenat za “bubamaru” uočili su u Bazelu, gdje je počeo da briljira kao klinac. Sa 16 godina su stigli pozivi velikih evropskih klubova, ali je porodica ipak željela da on bude u takvoj, mirnoj i radnoj sredini, pa je sa Bazelom počeo da nastupa i na domaćoj, i na međunarodnoj sceni. 

Sve je počelo da se mijenja kada je 2007. prešao u njemački Šalke i to za pet miliona evra. U klubu iz Gelzenkirhena bila su neka tadašnja i potonja velika imena evropskog fudbala, poput golmana Manuela Nojera, ali i jedan 14 godina stariji igrač od Rakitića koji je tek postao punoljetan – Mladen Krstajić. Ivan je, naravno, njemački govorio kao da mu je maternji, ali je druženje sa Krstajićem postalo više od uobičajenog odnosa novih klupskih kolega. Štaviše, kada smo ga, u intervjuu za Blicsport 2016. pitali ko mu je najbolji saigrač u karijeri, a sjajne igre su ga iz Šalkea vinule najprije u Sevilju, potom 2014. u Barselonu čiji je i sada član, i sa kojom je osvojio Ligu šampiona, nije rekao ni Mesi, ni Ćavi, ni Inijesta, već:

– Za mene je jedan i jedini Mladen Krstajić. On mi je više od prijatelja, smatram ga dijelom svoje porodice. Puno mi je pomogao na početku karijere i to mu nikada neću zaboraviti.

Mladen Krstajić

A taj početak bundesligaške karijere nije mogao bez onog “naša posla”.

Rakitić i sadašnji selektor Srbije su u jednom trenutku bili suspendovani pomenute 2007. jer su, pravo iz karantina, šmugnuli na koncert – Mileta Kitića. Zapravo, uz srpske narodnjake znali su da slave do zore.

– Oni su strašni momci! Krstajić je bio pravi predvodnik grupe. Dovodio je cijeli tim na moje nastupe u Diseldorf. Krle i njegovi saigrači su redovno dolazili. Atmosfera je bila sjajna – govorio je ne tako davno Mile Kitić, otkrivajući tu fudbalsko-muzičku epizodu. 

Poznati folk pjevač je često morao i da pokriva fudbalere.

– Znam da su 2007. bili suspendovani. Paparaci su ih uhvatili kako izlaze sa mog nastupa oko pola pet ujutru. Novinari su znali da me zovu i pitaju dokad su Mladen i Ivan ostali u diskoteci. Odgovor je uvijek bio isti: “Ma, samo do 23, slavili su neki rođendan.”

Mile Kitić

Kitićeve hitove je tada pjevala cijela ekipa Šalkea.

– Krećem da pjevam “Udara u glavu ko šampanjac”, okrećem se i vidim da neki Južnoamerikanci iz ekipe znaju riječi. Poslije sam saznao da ih je Krstajić naučio cijelu pesmu.

Poznati folk pjevač ističe da je prijateljstvo dva fudbalera iskreno.

– Siguran sam da su izuzetni prijatelji. Ivana sam upoznao dok se tek probijao. Ostao je isti – rekao je Kitić za Blicsport 2016, dvadesetak dana nakon što ga je Rakitić zvao da mu pjeva u Švajcarskoj.

Međutim, nije sve bilo idilično u njegovom životu. Iako je odlično igrao na prošlom prvenstvu Evrope, nezadovoljni navijači Hrvatske zbog eliminacije koja je srušila snove o tome da bi Raktić, Modrić i drugari mogli do kontinentalne titule, napali su Ivana sa porodicom i to dok se, poslije eliminacije na EURO2016, sa suprugom i dvije kćerkice odmarao na ostrvu Ugljanu.

Organizovani napad šestorice huligana, tokom kog su razbijeni prozori i vrata, uzdmao je i Raktića i hrvatsku javnost, ali je mirna ostala tadašnja zvijezda “vatrenih”, 30-godišnjak koji je u nedjelju uveče u dramatičnoj penal završnici, mirno i preuzeo odgovornost – nakon što je danski golman Kasper Šmajhel odbranio udarce njegovim saigračima Badelju i Pivariću, on je hladnokrvno zatresao mrežu rivala i poslao Hrvatsku na Ruse, u četvrtfinalni okršaj na Mundijalu.

A umio je da pošalje i – semafor. Pravi, fudbalski.

Kada je čuo da je Mladen Krstajić postao predsjednik Radnika iz Bijeljine, hrvatski reprezentativac je čuo i da taj klub ima skromne mogućnosti, pa je kupio semafor, da na stadionu “bude sve kako treba”.

Krstajić, koji se u slobodno vrijeme bavi i proizvodnjom domaćih rakija, odmah je poslao dva paketa njegove dunjevače – pravo u fudbalski klub Barselona. “Za Ivana”, bila je jedina poruka.

– Rakitić nam je donirao sredstva za semafor i moj je veliki prijatelj. Kao mali znak pažnje poklonio sam mu dunjevaču kada sam boravio u Barseloni. Znam da su neki njegovi saigrači imali priliku da probaju rakiju, ne znam da li su Mesi i Nejmar bili među njima. Tražili su da pošaljem još koju bocu, pa ne sumnjam da će i oni biti među degustatorima, ako nisu prvi put – rekao je tada Krstajić kroz smijeh za Blicsport.

Ivan Rakitić

Želja 30-godišnjeg reprezentativca Hrvatske da vodi “vatrene” dalje nego što su ikada bili, i dalje živi. Ali, jedna želja mu neće biti ispunjena – htio je da sa Srbijom igra za titulu prvaka svijeta.

– Naravno da bih volio finale protiv Srbije. Imali bismo fantastičnu atmosferu u tom finalu, a boriti se u takvoj utakmici protiv svog prijatelja, koji mi je toliko pomogao u životu, u karijeri, bilo bi posebno lijepo – rekao je Rakitić za “Večernji list” na početku Mundijala, nastavivši da u superlativima priča o strategu “orlova” sa kojim je igrao u Šalkeu.

– Mladena Krstajića poznajem bolje nego našeg selektora i bolje od svih ostalih mojih trenera. Mladen je za mene… Teško je reći brat, jer je dosta stariji od mene, ali je kao dio porodice. On je – moj!.

Krstajićevi momci su završili sa Mundijalom poslije tri odigrana meča. Peti za Raktića i Hrvate na programu je u subotu u osam uveče, kada će se sastati sa Rusijom u četvrtfinalu.

(BlicSport)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!