Banjaluka

Voze i u suprotnoj traci da izbjegnu rupe

Ogromne rupe po ulicama u gradu koje još nisu sanirane zadaju muke vozačima, ali i pješacima.

“Pojedine ulice su u jako lošem stanju. Znalo mi se desiti da zbog rupa na ulicama oštetim automobil”, kaže Goran K., vozač golfa.

Građani smatraju da su rupe opasne za sve učesnike u saobraćaju i da bi trebalo da budu sanirane čim se pojave.

“Najviše imamo problema kad padne kiša pa se rupe skoro ni ne vide”, kaže Jovan Z. i dodaje da pješacima nije svejedno kada vozači uđu u suprotnu traku kako bi izbjegli oštećenja na putu.

Igor Kremenović, aktivista Pokreta građana “Bolje”, pozvao je nadležne da što hitnije počnu sanaciju saobraćajnica i u centru i na širem području grada.

“Jedna od oštećenih ulica je i Ulica Momčila Popovića, u kojoj se nalaze dvije velike rupe od kojih je jedna duboka oko 12 centimetara i ona se tu nalazi preko godinu dana”, rekao je Kremenović.

Aktivisti Pokreta građana “Bolje” nedavno su sproveli akciju kojom je ukazivano na rupe na saobraćajnicama i na šaljiv način pokazali da se u njima mogu čak i pecati ribe.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, rekao je da se svako oštećenje mora sanirati jer to utiče na bezbjednost saobraćaja.

Dodao je da nema pravila koliko ta rupa može biti duboka, ali da od njene veličine zavise i posljedice.

“Zbog nekih oštećenja na ulicama vozači mogu ostati bez točka ili izazvati veću štetu na vozilu, ali i mogu dovesti do saobraćajne nezgode”, upozorio je Radović.

Istakao je da vozači, izbjegavajući rupe, prelaze u drugu saobraćajnu traku, zbog čega dolazi do povećanog rizika od saobraćajne nezgode.

“Oštećenja na putu bi trebalo što prije da budu sanirana, te tako spriječiti vozače da prelaze u susjednu saobraćajnu traku”, rekao je Radović.

Dodao je da osim rupa na putu veliki problem stvaraju i šahtovi, koji su iznad ili ispod kolovoza, i koji utiču na bezbjednost u saobraćaju.

Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve, rekao je da je grad obezbijedio sredstva, ali da imaju problem zbog žalbi dva izvođača.

“Nažalost, imamo propise kakve imamo. Grad je obezbijedio sredstva. Imamo milionski ugovor na redovnom održavanju gradskih saobraćajnica, ali ne možemo doći do izvođača. Na onog koji prođe drugi se žali, žalba bude prihvaćena i vrtimo se ukrug”, kazao je Sandić.

Dodao je da imaju mali ugovor koji čuvaju za hitne intervencije, a da su kriterijum po kojem se vrše sanacije – najkritičnija mjesta, gdje je najugroženija bezbjednost saobraćaja.

“Nažalost, tako će biti dok ne dobijemo veliki ugovor i tada će sanacija puteva ići po planu”, rekao je Sandić.

(nezavisne.com)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!