Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Privreda

Alibaba za nekoliko sati na “Dan samaca” prodao robu vrijednu 23 milijarde dolara

Kineski gigant u e-trgovini Alibaba za prvih devet sati na “Dan samaca” prodao je robu u vrijednosti 158,31 milijardu juana (22,63 milijarde dolara).

To je 25 odsto više u odnosu na prodaju u prvih devet sati na isti dan prošle godine.

“Dan samaca”, kineski pandan američkom “Crnom petku” i “Cyber ponedjeljku”, koji predsjednik i glavni izvršni direktor Alibabe Danijel Žang promoviše kao 24-satni onlajn šoping praznik od 2009. godine, bilježi ubrzani rast s tendencijom da postane najveći maloprodajni događaj u svijetu, prenosi Reuters.

Poznat i pod nazivom “Duplo jedanaest” (Double Eleven), ime festivala potiče od kalendarskog datuma, 11. novembra, pri čemu četiri jedinice (11/11) označavaju status samca.

Alibaba je prošle godine na svojim platformama na “Dan samaca” zabilježio prodaju vrijednu 30 milijardi dolara, bacivši u sjenu 7,9 milijardi dolara ostvarenih u onlajn kupovinama na američki “Cyber ponedjeljak”. Prošlogodišnji rast prodaje na ovaj dan bio je 27 procenata, najniži u desetogodišnjoj istoriji tog događaja, što je nagnalo organizatore da potraže svježe ideje.

Tako je ovogodišnji 24-satni šoping festival počeo nastupima američke pop zvijezde Tejlor Svift i domaćih popularnih zvijezda.

Prodaja je u prvom minutu i osam sekundi dostigla milijardu dolara, da bi u prvom satu već iznosila 84 milijarde juana, što je za 22 procenta više od 69 milijardi juana zabilježenih u prvom satu prošle godine.

Alibaba je saopštio da ove godine očekuje preko 500 miliona korisnika koji će učestvovati u ovom šoping događaju ili za oko 100 miliona više nego 2018.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button