Magazin

Danas je Sveti kralj Milutin, najveći srpski ktitor i borac za vjeru

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas, 12. novembra proslavljaju praznik posvećen Stefanu Urošu II Milutinu Nemanjiću, odnosno Svetom kralju Milutinu.

Stefan Uroš II Milutin Nemanjić bio je kralj Srbije i jedan od najmoćnijih srpskih vladara u srednjem vijeku, piše Telegraf. Rođen je oko 1253, kao sin Uroša Prvog i kraljice Jelene, a umro 29. oktobra 1321. u Nerodimlju kod Uroševca, na Kosovu i Metohiji.

Loading...

Sveti kralj Milutin je mnogo ratovao braneći svoju vjeru i svoj narod, a svi njegovi ratovi bili su uspješni, jer se neprestano Bogu molio i u Boga uzdao.

Ratovao je protiv Mihaila Paleologa zato što je ovaj primio uniju i prisiljavao sve balkanske narode i Atonske monahe da i oni priznaju papu.

Ratovao je protiv Šišmana, cara Bugarskog, i Nogaja, cara Tatarskog, da bi svoje zemlje odbranio.

Sveti Kralj Milutin sazidao je više od 40 crkava. Osim onih u svojoj zemlji, kao što su manastiri Treskavac, Gračanica, Svetog Đorđa u Nagoriču, Svete Bogorodice u Skoplju, manastira Banjska i drugih svetinja, on je zidao crkve i u Solunu, Sofiji, Carigradu, Jerusalimu i na Svetoj Gori.

Upokojio se u Gospodu 29. oktobra 1320. godine. Njegovo tijelo pokazalo se netruležnim i čudotvornim. Kao takvo ono i danas počiva u Sofiji, u crkvi Svetog Kralja.

Zbog svog zadužbinarskog djelovanja Milutin je kanonizovan dvije i po godine poslije smrti i proglašen Svetim kraljem.

Zato mu se danas obratite ovim moćnim riječima:

“Na Zemlji si svom dušom zavolio Hrista i Njegove si zapovjesti sačuvao. Kao rijeka si bogato napojio siromašne milosrđem, sačuvavši svoj narod. I grob sa tvojim moštima mirisna iscjeljenja svima podaje: Zato te molimo, Sveti Milutine, isprosi dušama našim veliku milost.”

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!