Društvo

Sastanak o osnivanju Јavne ustanove “Park prirode Una”

Za danas je u Novom Gradu zakazan sastanak načelnika ove i opština Kozarska Dubica, Krupa na Uni i Kostajnica o osnivanju Јavne ustanove “Park prirode Una”, najavljeno je iz kabineta načelnika opštine Novi Grad.

Vlada Republike Srpske donijela je u septembru odluku o proglašenju Parka prirode “Una” koji se prostire na području ove četiri opštine.

Odlukom je predviđeno da će za upravljanje Parkom prirode “Una” četiri opštine osnovati javnu ustanovu sa sjedištem u Novom Gradu, u skladu sa procedurama propisanim zakonom kojim se uređuje sistem javnih službi i zakonom o lokalnoj samoupravi.

Predviđeno je i da se zaštita, korišćenje, upravljanje i razvoj parka prirode sprovodi na osnovu plana upravljanja koji je upravljač dužan da u roku od dvije godine pripremi i dostavi ministarstvu nadležnom za zaštitu životne sredine radi upućivanja na usvajanje Vladi Republike Srpske.

Odlukom je definisano i da se do donošenja plana upravljanja, zaštita i upravljanje parkom prirode sprovodi na osnovu programa za sprovođenje mjera upravljanja, koji je upravljač dužan da donese u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

Prethodno je potrebno pribaviti mišljenje Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa i saglasnost ministarstva nadležnog za zaštitu životne sredine.

Predviđeno je i da će upravljač u roku od godinu dana od dana donošenja odluke donijeti pravilnik o unutrašnjem redu i čuvarskoj službi.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!