Banjaluka

Projekat od 2,7 miliona KM: Počela izgradnja spoja Lauša i Paprikovca

14Projekat od 2,7 miliona KM: Počela izgradnja spoja Lauša i Paprikovca

Izgradnja nove saobraćajnice, vrijedne 2,7 miliona KM, koja će preko nekadašnjeg „Voćnjaka“ povezati Lauš i Paprikovac, počela je danas, u okviru velikog investicionog ciklusa „Banja Luka se gradi“.

Loading...

Uslovi za izgradnju ove, izuzetno važne saobraćajnice stvoreni su nakon što se Grad Banja Luka, poslije višegodišnjeg sudskog spora, upisao u zemljišne knjige kao vlasnik nekadašnjeg voćnjaka, uz osigurana sredstva za izgradnju od strane Vlade RS.

Današnjem početku radova prisustvovali su gradonačelnik Igor Radojičić i predsjednik Vlade RS Radovan Višković.

Radojičić je ukazao da će buduća saobraćajnica, koja će povezati ulice Jovana Raškovića i Karađorđevu, imati veliki značaj za saobraćajni sistem u gradu. On je podsjetio da je sredstva za izgradnju, i to 2,5 miliona KM, osigurala Vlada RS.

  • Na prvom mjestu, otvara se novi prilaz za Klinički centar na Paprikovcu koji je vrlo opterećen pristupnim saobraćajem. Drugo, sam prostor Lauša koji je koncentrisan na Karađorđevu ulicu dobija još jednu izlaznu saobraćajnicu koja ide dalje preko Paprikovca,može da se veže ili na Ulicu Ranka Šipke na Zapadni tranzit ili čak prema novoj Ulici kralja Aleksandra, te dalje prema „Centrumu“ – kazao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, dodatna vrijednost je i u tome što se otvaranjem ove saobraćajnice na području Lauša, stvaraju uslovi za izgradnju novog naselja na ovoj lokaciji.

  • Lokacija voćnjaka, koji je bivše vlasništvo Zemljoradničke zadruge a sada uspisan na Grad, važećim regulacionim planom predviđena kao višestruka zona, sa predviđenom stambenom izgradnjom i velikim površinama za parkovske sadržaje, odnosno rekreaciju i odmor. To je od velike važnosti i za Lauš i za Paprikovac, ali i za cijeli grad – naveo je Radojičić.

Premijer Radovan Višković naglasio je da je Vlada izdvojila sredstava za ovaj krupni projekat, od velike važnosti za građane Banje Luke i cijele RS.

– Ono što je posebno bitno za Banju Luku, jeste da ćemo na Laušu dobiti površinu koja će omogućiti da se grad još brže i bolje razvija i siguran sam da ćemo imati priliku da prisustvujemo otvaranju svih tih novih sadržaja na ovom prostoru – rekao je Višković.

Mještanin Lauša Ognjen  Ćosić kaže kako je ovo istorijski projekat jer će dobiti modernu saobraćajnicu koja će premostiti ovaj dio Lauša i smanjiti gužve na kružnom toku.

-Pored toga dobijamo parkovske površine, mjesta za sport i rekeraciju i druge sadržaje za koje smo na Laušu do sada bili uskraćeni – kazao je Ćosić.

Izgradnja ove saobraćajnica je jedan od najvećih, a zbog konfiguracije terena, i najzahtjevnih infrastrukturnih projekata u gradu. Prema projektu, predviđena je izgradnja saobraćajnice u dužini od 800 metara, sa 80 metara dugim vijaduktom, koja će napraviti spoj Sanske ulice na Laušu, od crkve preko „Ekonomije“, do Ulice Jovana Raškovića na Paprikovcu, gdje će biti izgrađena nova raskrsnica sa Zelengorskom ulicom.

Dva miliona KM za proširenje ul. Ivana Gorana Kovačića

Vlada RS danas je donijela odluku o izdvajanju dva miliona KM za izgradnju, odnosno proširenje Ulice Ivana Gorana Kovačića u Rosuljama. Prema već izrađenom projektu, predviđeno je da frekventna saobraćajnica na potezu od „Lesnine“ do kružnog toka kod „Centruma“ bude temeljno obnovljena i proširena na način da omogući saobraćaj u četiri trake, uz obostrane pješačke staze.

Na Laušu će se graditi i sportska dvorana

Radojičić je naglasio da je na Laušu nedavno izgrađen novi kružni tok kod restorana „Sirano“, u gradnji je objekat mjesne zajednice i policijske stanice, a počela je i gradnja dječijeg igrališta. Sljedeći veliki projekat je gradnja sportske dvorane uz OŠ „Sveti Sava“.

Podijeli sadržaj? Facebook Google+ Twitter Pinterest

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!