Magazin

Na Gradini zaplijenjeni sveti jevrejski spisi

Vrijednost će biti utvrđena naknadnom ekspertizom, ali se pretpostavlja da je veća od 100.000 evra.

Na graničnom prelazu Gradina carinici su u saradnji sa policijom zaplijenili svete jevrejske spise, pisane na pergamentu za koje se pretpostavlja da su izuzetno stari i vrijedni.

Pretresom automobila “folksvagen turan” njemačkih registarskih oznaka, kod putnika, državljanina Libana najprije je pronađen bakarni cilindar sa pergamentom, a kasnije i kutija u kojoj se nalazi sveta jevrejska knjiga Tora.

Pedesetsedmogodišnji Libanac sa prebivalištem u Berlinu je rekao da je on vlasnik predmeta.

Uprava carina je saopštila da su ti nesvakidašnji antikviteti otkriveni juče, nakon što su oba putnika odgovorila da nemaju ništa da prijave, a carinici ipak odlučili detaljno da pregledaju automobil.

Carinici su prvo u kaseti ispod sjedišta, iza servisne knjižice vozila, zatekli kesu u koju je bila umotana cilindrična bakarna futrola koja je od starosti i patinirala.

Otvorivši je, u njoj su zatekli svitak ispisan na hebrejskom, na pergamentu od goveđe kože, za koji su posumnjali da se radi o dijelovima svete jevrejske knjige.

Nastavili su kontrolu automobila, pa su u prtljagu u kesi punoj polovne garderobe, pronašli i kutiju od impregnirane goveđe kože ukrašenu poludragim kamenjem koja je bila umotana u jednu majicu.

U Upravi carina navode da bogato ukrašena kutija sama po sebi predstavlja vrijednost koja se u praksi rijetko sreće. Kada su carinici pažljivo otvorili mali katanac kojim je bila osigurana, u njoj su zatekli još jedan svitak za koji takođe postoji osnovana sumnja da se radi o dijelu jevrejskog svetog spisa Tore.

Vrijednost će biti utvrđena naknadnom ekspertizom, ali se pretpostavlja da je veća od 100.000 evra.

U toku je postupak protiv libanskog državljanina.

S obzirom na prirodu otkrivenih predmeta, odmah je kontaktirana Jevrejska zajednica u Beogradu iz koje je i potvrđeno da su se pred carinicima našli dijelovi jevrejskog svetog spisa, ali da bi se pouzdano utvrdilo da li je riječ o originalima, neophodno je da neobični antikviteti budu podvrgnuti detaljnom vještačenju.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!