Magazin

Začepljen nos može izazvati glavobolju, infekcije i upale

Nakon što su tokom proljeća i ljeta patili od alergije i začepljenog nosa, mnogima je ova “agonija” produžena tokom jeseni i zime, kada dođe sezona prehlada. Kada je nos tokom većeg dijela godine pun sekreta, to može da izazove glavobolju, infekcije i upale, upozoravaju stručnjaci.

Dr Svetlana Valjarević, iz službe za ORL i maksilofacijalnu hirurgiju KBC “Zemun”, kaže da disanje na nos omogućava da u respiratorne puteve dospije ovlažen, isfiltriran i ugrijan vazduh.

Loading...

“Putem refleksnih mehanizama, disanje na nos omogućava i optimalni rad srca i pluća. U slučaju kada je nos zapušen, disanje je pliće.” kaže dr Valjarević.

Kada se to desi, pacijent najpre osjeća tegobe u vidu umora, pospanosti, glavobolje, pojačane napetosti.

“Kada se diše na usta, sluznica usne duplje i ždrijela je suha i iziritirana, pa su češće infekcije i alergijske reakcije, uključujući i astmu”, kaže dr Valjarević.

Prema njenim riječima, disanje na usta može da dovede i do bolnih pukotina na usnama. Zbog otoka sluznice otežana je drenaža sekreta iz nosnih sinusa pa su česte akutne i hronične upale sinusa.

Neophodno je da se adekvatnom terapijom alergija što bolje kontroliše.

“Po organizam je vrlo štetno kada pacijent ne može da diše na nos”, kaže sagovornica Novosti i dodaje: “Zbog toga se u sprečavanju čestih prehlada savjetuje sezonsko vakcinisanje protiv gripa. Bitna je raznovrsna ishrana, unos voća i povrća, bavljenje fizičkom aktivnošću, izbjegavanje boravka u zagušljivom prostoru.”

(Ljepota&Zdravlje)

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!