Politika

Čubrilović o premijerskoj poziciji: Važnija sinhronizacija u timu od funkcija (VIDEO)

Demokratski narodni savez (DNS) ima dobru šansu da na predstojećim izborima u oktobru ostvari najbolje rezultate od osnivanja stranke, izjavio je u Sarajevu zamjenik predsjednika ove stranke Nedeljko Čubrilović, nakon što je u Sarajevu u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH predao kandidatske liste za opšte izbore.

– DNS je na vrijeme počeo predizborne pripreme i kompletirao liste za Narodnu skupštinu Republike Srpske i Parlamentarnu skupštinu BiH. Za pojedinačne funkcije potpisali smo sporazum da podržavamo predsjednika SNSD-a Milorada Dodika za člana Predsjedništva BiH i potpredsjednika SNSD-a Željku Cvijanović na izboima za predsjednika Republike Srpske, rekao je Čubrilović novinarima. 

On je naglasio da je DNS koncentrisan na osvajanje što većeg broja mandata, te da rezultati istraživanja na terenu govore u prilog činjenici da ova stranka tri mjeseca pred izbore uživa veliko povjerenje kod građana.

Loading...

– To povjerenje ne bi smo smjeli izgubiti u sljedećih dva tri mjeseca nekim nesmotrenim potezima. Nadam se da ćemo realizovati očekivanja a to je da imamo najmanje 12 mandata na nivou Republike Srpske i dva mandata na nivou BiH, rekao je Čubrilović, koji je stranačke liste za opšte izbore predao predsjedniku CIK-a BiH Ireni Hadžiabdić.

Zamjenik predsjednika DNS-a istakao je da shodno potpisanom sporazumu sa koalicionim partnerima, ova partija podržava kandidate SNSD-a što istovremeno podrazumijeva da bira prvu od narednih funkcija koje će biti ponuđene i na raspolaganju koaliciji.

Premijersko mjesto

Čubrilović je pojasnio da prioritet DNS nisu isključivo osvajanje funkcija nego funkcionalna i kompaktna cjelina koja će biti sposobna da tokom mandatnog perioda realizuje postavljene ciljeve.

– Važnija nam je sinhronizacija u timu nego personalno gdje će ko biti na kojoj poziciji, rekao je on.

Komentarišući jučerašnji zaključak Parlamentarene skupštine BiH kojim se u monitoring izbornog procesa uključuje i Agencija za istrage i zaštitu BiH – Sipa, Obavještajno-bezbjednosna agencija i Tužilaštvo BiH Čubrilović je rekao da to govori o nezrelosti u BiH.

– Demokratske procese treba sprovoditi na demokratski način bez uvođenja metoda prisile. Smatram da nema protrebe za takvom vrstom kontrole, ali nama kao političkoj opciji ništa od kontrola ne smeta, ističe Čubrilović.

On je dodao da bi u DNS-u bili najsretniji da kada bi se u izbornom procesu koristile metode kao u svijetu poput elektronskog brojanja što bi omogućilo da rezultati budu objavljeni za pola časa.

– Nama u DNS-u najviše bi odgovaralo da rezultate znamo odmah pola časa nakon izbora, a ne da ih saopštavaju nakon dolaska `nekih vreća` i drugih stvari koje se dešavaju u BiH, rekao je Čubrilović. 

Zamjenik predsjednika DNS-a je napomenuo da se izmjene u izbornim pravilima utvrđuju ranije, a ne u izbornoj godini ukazujući da Parlamentarna skupština BiH već neko vrijeme ima većinu od slučaja do slučaja.

(srna)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!