Kultura

Najveće umjetničko blago svijeta: 200 godina muzeja Prado

Madridski Prado je danas napunio 200 godina, a za to vrijeme je uspio da postane muzej s jednom od najvrijednijih umjetničkih kolekcija na svijetu.

Ovaj muzej nastao je od Kraljevskog muzeja slika i skulptura u kojem su se nalazili najbolji i najznačajniji radovi, a prvo djelo pripadalo je Ticijanu Večeliju. Kako je prostor koji je kralj Karlo III izgradio postao premalen, pojavila se potreba za novim, većim prostorom.

Nacionalni muzej je danas smješten u neoklasičnoj zgradi koja je sama po sebi umjetničko delo, a ime je dobio po trgu na kojem se nalazi – Prado de San Heronimo.

Svih 311 radova iz Kraljevskog muzeja mogu da se vide u muzeju Prado u Madridu, kao i mnoga druga remek djela kojih danas ima na hiljade – slike, crteže i skulpture.

Prado je jedan od najposjećenijih muzeja na svijetu, što je sasvim razumljivo, jer se upravo ovde nalazi jedna od najistaknutija kolekcija evropske umjetnosti – Goje, čijih slika ima 152, Botičelija, Direra, Rembranta, Valaskeza, Boša i mnogih drugih.

Čak i oni koji nisu ljubitelji umjetnosti, trebalo bi da posjete Nacionalni muzej Prado, jer se tu nalazi možda i najveće umjetničko blago svijeta, navodi B92.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!