Region

Čije službe operišu po Srbiji?

Afera “ruski špijun” otkrila je da je Srbija intreresantna mnogim obavještajno-bezbjednosnim službama pogotovo vodećih svjetskih sila, a razlozi za to su brojni, od nezavršenih ratova na Balkanu do geopolitičke pozicije Srbije koja povezuje Evropu i Bliski Istok, piše “Blic”.

Snimak na kome se vidi ruski agent, potpukovnik Georgij Klemban, kako podmićuje srpskog oficira objavila je, prema prvim informacijama, američka služba, što je još jedan u nizu dokaza da se na teritoriji Srbije prepliću mnogi strani interesi i uticaji, navodi list.

Loading...

To je potvrdio i načelnik uprave za analitiku BIA Relja Željski koji je naglasio da afera “ruski špijun” nije usamljen slučaj u Srbiji.

“Naprotiv, na teritoriji Srbije, iako, to zvuči kao teorija zavjere trenutno djeluje veliki broj obavještajno bezbjednosnih sistema kako najmoćnijih zemalja svijeta poput poput SAD, Ruske Federacije, Velike Britanije i Kine, tako i zemalja iz okruženja poput Hrvatske i Albanije, ali su tu ne zavrsava taj spisak”, kaže Željski.

On ističe da je Srbija zemlja koja se nalazi u veoma specificnom trenutku u veoma teškim okolnostima, kao i da je državno rukovodstvo pod velikim pritiskom da odustane od određenih strateskih pravaca i kursa koje je zauzelo.

Politicki analitičar Dušan Janjnić za “Blic” kaže da obavještajne službe velikih sila, ali i gotovo svih država u regionu rade na teritoriji Srbije.

“Tu mislim i na Rumuniju, Bugarsku, ali prije svih na Mađarsku, Italiju i pogotovo Tursku koja ima veliki uticaj na Balkan. Takođe, Francuska ima veliki interes za obavještajnim podacima u Srbiji, narocito u vezi sa naoruzanjem i problemom Kosova”, kaže Janjić.

On navodi da strane službe prikupljaju bezbjednosne i političke podatke, u smislu uticaja na političke tokove.

“Glavni razlog za špijunazu u Srbiji su nezavršeni ratovi. Tu prije svega mislim na KiM, ali i na Makedoniju, Crnu Goru, i posebno BiH. Srbija je sama po sebi interesantna, jer se naoružava, a i drugačije pozicionira u odnosu na period do 2012. godine”, ocjenjuje Janjić i dodaje da Srbija nema toliki geopolitički značaj koliko važan geografski položaj.

“Mi se nalazimo na Koridoru 10, što je najkraći put koji povezuje Evropu i Bliski istok, a tamo trenutno sve vri. Takođe takva pozicija Srbije je značajna i u pogledu organizovanog kriminala i terorizma”, objasnjava Janjić.

Izvršni direktor Beogradskog centra za bezbjednosnu politiku Predrag Petrović kaže da rad stranih obavještajnih sluzbi uglavnom nije nezakonit. 

“Uobičajeno je da velike države koje imaju političke i ekonomske interese u drugim zemljama nastoje i da ih zaštite pa i u te svrhe koriste i obavještajne službe kako državne tako i privatne”, kaže Petrovuć.

On napominje da je Srbija trenutno politički interesantna velikim silama zbog pokušaja rješavanja kosovskog problema i sukobljenih interesa koje one imaju po tom pitanju dok zemlje u okruženje žele da znaju šta se u njihovom susjedstvu dešava.

Pročitajte još:

Samoubistvo na očevom grobu: Pucao sebi u glavu zbog kockarskih dugova?

Otkriveno ko je Srbin na snimku sa ruskim obavještajcem

Čitali testament, rodbina nije mogla da se prestane smijati

Samo naprijed, kroz sredinu: Nezapamćena scena u kružnom toku

Miloš trudnoj ženi i kćerkici donio kolače, pa izrešetan ispred kuće

Znam ko je objavio moj snimak, saznala sam prošle godine

Dvojica mladića pokušali da kidnapuju fudbalera, oteo im se dok su ga gurali u gepek

Detalji sačekuše: Miloš pao ispred garaže bježeći od metaka, u kući mu bila porodica

Ubio se Saša Vasić, pored tijela pronašli pištolj

Od ranije poznat policiji: Ovo je Miloš (25) što je brutalno likvidiran

Stroga pravila svadbe decenije: Niko ne smije doći u miniću

Sin Snežane Đurišić izašao iz zatvora poslije tri mjeseca

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!