Magazin

Evo šta znače brojevi od 1 do 7 na plastičnim flašama s vodom

Možda do sada niste obraćali pažnju na brojeve i oznake na plastičnim bocama, a one daju jasne informacije o tome od čega je boca napravljena. Zašto je to važno? Zato što određene hemikalije i materije iz same plastike mogu da pređu u vodu koju pijete i prouzrokovati zdravstvenu štetu vašem tijelu.

Ispod trougla na svakoj flaši često se nalazi i nalazi skraćena oznaka vrste plastike od koje je boca napravljena.

Loading...

Broj 1 – oznaka PET ili PETE: boce s ovakvom oznakom su napravljene od najčešće korišćene plastične mase u potrošačkim proizvodima, a većina vode i bezalkoholnih pića nalazi se u ovakvim bocama. Boce napravljene od ove vrste plastike namjenjene su jednokratnoj upotrebi, jer višekratno korištenje povećava rizik od stvaranja bakterija na ivicama boce. Ujedno mogu sadržati teške metale i hemikalije koji narušavaju hormonalnu ravnotežu. PET plastiku je teško dezinfikovati, a visoka temperatura i deterdženti za suđe mogu uzrokovati otpuštanje hemikalija iz ovakvih boca.

Broj 2 – oznaka HDP ili HDPE: čvrsta plastika od koje se proizvode boce za mleko, ambalaža deterdženta za suđe, boce za ulje, neke igračke i plastične vrećice. Za sada nisu otkrivene nikakve hemikalije iz ove boce koje mogu biti opasne po zdravlje. Ujedno, boce s oznakom HDP ili HDPE mogu izdržati nešto više temperature. Smatra se kako je ova plastika najsigurnija za upotrebu.

Broj 3 – PVC ili 3V: mekana, savitljiva plastika koja se koristi za plastičnu ambalažu za hranu, boce za ulje za kuvanje, za igračke za djecu i kućne ljubimce, te kao ambalaža za mnoge proizvode široke potrošnje. Ovakva vrste plastike otpušta dvije vrste otrovnih hemikalija koje utiču na hormone u tijelu. Stručnjaci zato preporučuju alternative, kad god je to moguće.

Broj 4 – LDPE: ova vrsta plastike se ne bi smjela koristiti u proizvodnji boce. Nije dokazano da ispušta hemikalije u vodu, ali je vrlo savitljiva i lomljiva, stoga ako u trgovinama naiđete na ovu vrstu plastike, svakako je izbjegavajte jer bi prehrambena namirnica mogla sadržati i dijelove plastike.

Broj 5 – PP: česta oznaka na bijelim, prozirnim ili bocama u boji, odnosno vrsta plastike koja se često koristi za jogurte i voćne sirupe. Iako je polipropilen tvrda, ali lagana plastika koja predstavlja dobar vještački materijal otporan na toplotu, zagrijavanje u mikrotalasnoj ipak nije najsigurnije za zdravlje. Naime, ova vrsta plastike se prilikom zagrijavanja ne topi. Ujedno, ambalaža od ove vrste plastike predstavlja dobru barijeru protiv vlage, masti i hemikalija.

Broj 6 ili PS: polistiren je jeftina, lagana plastike sa širokim rasponom namene. Najčešće se koristi za izradu jednokratnih čaša za piće, posude za hranu za dostavu, kutije za jaja i plastičnog piknik pribora za jelo. Takva plastika oslobađa određene kancerogene tvari prilikom zagrijavanja. Takva plastika je sasvim neprikladna za spremanje hrane ili pića.

Broj 7 ili PC: koristi se kao oznaka za ostalu plastičnu ambalažu, stoga obuhvata sve plastične proizvode od polikarbonata (PC) i ”ostalih” plastika. Ovo je stoga najnesigurnija vrsta plastike jer se ne može znati sadrži li BPA ili ne. BPA označava bisfenol koji se koristi u proizvodnji tvrdih polikarbonatnih plastičnih masa čineći je fleksibilnom u tehnološkom pogledu. Hemijska struktura BPA srodna je ženskom polnom hormonu – estrogenu. Ovakva plastika se koristi za proizvodnju sportskih boca za vodu i posuda s hranom. Ovakvu ambalažu u oblicu boca ili posuda za hranu preporučljivo je izbjegavati.

(Srbijadanas)

Izvor

Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!