PolitikaPrivreda

Pomama za rječnicima njemačkog jezika – “ide kao alva”!

Pored svakodnevnih redova pred stranim ambasadama i konzulatima, građani Republike Srpske se za odlazak iz zemlje spremaju i u – knjižarama!

Vlasnik banjalučke antikvarnice “Ramajana” Miroslav Gojković za SrpskaCafe kaže da je u posljednjih mjesec dana prodao nekoliko desetina rječnika njemačkog jezika.

Loading...

– Zvuči kao reklama, ali nije. Ne umijem da objasnim toliku pomamu za rječnicima njemačkog jezika. Kupuju se i rječnici engleskog, čak i francuskog, ali njemački ide kao alva. To je valjda dokaz da je sve više onih koji žele napolje – kazao je Gojković.

Samo u jednom danu je, dodaje on, prodao više od deset rječnika. Prodao bi ih, kaže, i više, ali je – nestalo. Uskoro će u novu nabavku, pa će i police biti punije.

– Kada sam otvarao antikvarnicu nisam očekivao da će rječnici biti toliko traženi, pa ih nisam mnogo ni nabavljao. Mušterije traže i stručne rječnice njemačkog jezika – medicinski, pravni, mehaničarski, ali to je već izuzetno teško naći. Ponekad pomislim da je sve to skrivena kamera. Prvih nekoliko dana sam i zagledao da je nije neko negdje postavio. Sve je ravno naučnofantastičnom filmu. Ovo ni mašta Asimova ne bi smislila – rekao je Gojković.

Njegov kolega Borislav Babić kaže da je prije sedam dana u roku od sat vremena prodao pet rječnika i dvije gramatike.

– Mušterije su tražile i pravopis, ali to nismo imali. Imamo nekoliko različitih izdanja i rječnika i gramatika, ali oni koji kupuju uglavnom na to ne obraćaju pažnju. Njima je samo bitno da je u pitanju njemački jezik – istakao je Babić.

Babić dodaje da se na policama “Ramajane” nalaze rječnici stari i pedeset godina, ali i oni se kupuju. Poneko pazari i rječnike za engleski jezik.

– Prije desetak godina niko nije kupovao rječnike njemačkog jezika. Svi su bili okrenuti engleskom jeziku. Danas se sve promijenilo. Engleski je dostupniji preko filmova i serija, a i narod sve više ide da radi u zemlje u kojima se govori njemački jezik – istakao je Babić.

Goran Dakić/srpskacafe.com

Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!