Banjaluka

Selektivno prikupljanje otpada počinje od Rosulja

26.11.2019.26.11.2019.Selektivno prikupljanje otpada počinje od Rosulja

Grad Banja Luka za proljeće priprema novi projekat selektivnog prikupljanja otpada, u koji bi, za početak, bilo uključeno 229 domaćinstva iz Rosulja.

Loading...

Ovim, pilot projektom, biće obuhvaćena domaćinstva u individualnim stambenim objektima u okviru ulica: Stevana Markovića, Radoslava Lakića, Milana Stevilovića i XIV srednjobosanske brigade.

  • Na osnovu iskustva i rezultata iz ovog dijela grada, projekat će se polako proširiti i na druge dijelove grada – istakao je Petar Bilčar, načelnik Odjeljenja za komunalne poslove.

Prema njihovom planu, u domaćinstvima u navedenim ulicama biće postavljene po dvije posude (kante) za otpad od 240 litara, od kojih jedna za komunalni otpad i biootpad, a druga za reciklabilni otpad (papir, karton, plastična i metalna ambalaža, te staklo).

U fokusu nisu zgrade i naselja u kojima su postavljeni kontejneri, već ulice iz kojih se otpad prikuplja sa kućne adrese, koji su inače i najčistiji dijelovi grada.

-Dakle, domaćinstva će ubuduće imati i zadatak da razdvajaju otpad, što će radnici „Čistoće“ takođe odvoziti. Zauzvrat, odnosno kako bi ih stimulisali da razdvajaju otpad ponudićemo im umanjenje trenutne cijene odvoza komunalnog otpada za 30 odsto – naglasio je Bilčar.

Prema njegovim riječima, potrebna je velika saradnja s građanima i „Čistoćom“ kako bi cijeli projekat imao efekta, ali i vrijeme za određene rezultate.

Dobrobiti realizacijom projekta, kao je naveo, biće višestruke.

-Osim uštede prostora na regionalnoj deponiji, iz starih iskorištenih proizvoda dobiće se novi proizvodi uz manje utroška vode, energije i materije i uz smanjenje emisije ugljen-dioksida u atmosferu. Takođe omogućiće se bolja edukovanost građana i osviještenost da selektivnim prikupljanjem otpada živimo u skladu sa održivim razvojem – zaključio je on.

Foto ilustracija

Podijeli sadržaj? Facebook Google+ Twitter Pinterest

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!