Privreda

Bimal preuzeo somborsku fabriku Novo sunce

Kompanija Bimal iz Brčkog preuzela je somborsku Fabriku za proizvodnju jestivog ulja Novo sunce čime su se godišnji kapaciteti prerade uljarica udvostručeni u odnosu na dosadašnju godišnju proizvodnju od 120.000 tona.

Ilija Studen, predsjednik uprave Studen grupe u okviru koje posluje Bimal, rekao je danas na konferenciji za novinare da ova regija ima dobru proizvodnju uljarica i sirovine, pogotovo Vojvodina.

“Analizirali smo kako možemo ojačati poziciju Bimala i Bimal grupe, da budemo što bolji, bliži sirovini i ojačamo sveukupne kapacitete. Dobili smo saglasnost svih konkurencijskih vijeća regije i šire za ukrupnjavanje industrije ulja preuzimanjem Fabrike Novo sunce, sada već Bimal sunce”, istakao je Studen.

Zamjenik generalnog direktora kompanije Bimal Mitja Kovačič naveo je da su osnovni razlozi za ovaj korak to što su kapaciteti fabrike u Brčkom premali za zadovoljenje svih potreba tržišta, te je na ovaj način omogućena bolja kontrola proizvodnje, kao i bolja pozicija na tržištu Balkana, EU i Bliskog istoka.

“Zbog inovativnog pristupa proizvodnji i visokog kvaliteta, pokrenuli smo proizvodnju određenih specijaliteta koje plasiramo na tržište Dalekog istoka i taj posao moći ćemo još više razvijati sada kada imamo svoje vlastite kapacitete”, rekao je Kovačič.

On je dodao da kompanija planira da poveća proizvodne kapacitete prerade uljarica u Srbiji do 180.000 tona, čime će Bimal grupa dostići 300.000 tona.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!