Društvo

Migranti okupirali džamiju u Bosanskoj Otoci

BOSANSKA OTOKA – Mještani Bosanske Otoke, varošice koja se nalazi na obalama Une, između Bosanske Krupe i Bihaća, već mjesecima muku muče s migrantima, koji su u sve većem broju prisutni na ovim prostorima.

Situacija je kulminirala ovih dana, a javno se oglasio i mjesni imam Mujo Ćehić, koji kaže kako se, zbog velikog broja migranata koji se okupljaju u haremu džamije, vjernici ustručavaju dolaziti i obavljati redovne molitve.

“Iskreno suosjećam sa svim ljudima koji bježe od rata i gladi, ali jutros sam bio onemogućen ući u džamiju na sabah-namaz. Jednostavno, ponašanje ljudi koje sam jutros zatekao pred džamijom bilo je prijeteće i veoma arogantno tako da se nisam osjećao bezbjedno proći pored njih kako bih ušao u džamiju”, kazao je imam Ćehić.

Dodaje kako je harem džamije svaku noć praktično okupiran od strane migranata, od kojih veliki broj njih spava ispod nadstrešnice ovog vjerskog objekta i provodi vrijeme na samom ulazu.

O tome svjedoče i snimci nadzornih kamera, a Ćehić kaže da je dosad u džamiju u šest navrata provaljivano.

“Istina, osim haosa koji naprave unutra ne otuđe apsolutno ništa. Policija dođe, pogleda i slegne ramenima jer radi se uglavnom o ljudima bez identiteta. Ne znaju ni oni koga tražiti, jer su svi većinom s identičnim crnim jaknama, kapuljačama i ruksacima crne boje”, dodaje ovaj vjerski službenik.

Migranti koji izlaze iz voza u Bosanskoj Otoci zadržavaju se ovdje veoma kratko te najčešće pješice nastavljaju put ka Bihaću i Velikoj Kladuši. Iako se očekivalo da će dolaskom hladnijih dana broj migranata koji dolaze biti smanjen, prema procjenama policije i dalje ih značajan broj svakodnevno pristiže na područje Unsko-sanskog kantona.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!