Društvo

Velika aleja 11. avgust: Šetnja i trka za Dženana Memića

U Velikoj aleji na Ilidži 11. avgusta 2018. godine bit će održana 1. noćna trka „Dženan Memić“ u znak sjećanja na tragično stradalog mladića koji bi tog dana napunio 24 godine. Njegova smrt više od dvije godine je obavijena velom tajne, a tvrdnje da je stradao u saobraćajnoj nesreći, porodica odbacuje od samog početka. Kantonalni sud u Sarajevu 16. jula izrekao je oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferoviću navodeći da nema dokaza da se dogodila saobraćajna nesreća, kao i da povrede na Memiću ne odgovaraju onim koje bi zadobio prilikom naleta vozila na pješaka.

Porodica Memić zahtijeva novu istragu koja će otkriti šta se Memiću dogodilo u noći 8. februara 2016. godine, te ko je i zašto sakrio njegovo ubistvo.

Želeći sačuvati trajnu uspomenu na ovaj nasilno ugašeni mladi život, Dženanovi prijatelji i članovi porodice odlučili su organizirati memorijalnu šetnju i trku koji će biti humanitarnog karaktera. Šetnja će početi u 18:30 sati, a trka u dužini 5 kilometara u 20:30 sati. Svi učesnici šetnje i trke dobit će specijalno dizajniranu majicu, startni broj i poklon paket.

Loading...

Dženanova sestra Arijana u razgovoru za agenciju Patria kazala je da je Dženanov rođendan za njihovu porodicu uvijek bio dan veselja, slavlja, dan kada bi se sastajali sa prijateljima. Ova utrka bi trebala biti prilika za sve nas da se opet sastanemo, kaže Arijana, i da se podsjetimo kakav je bio naš Dženan.

Na pitanje šta je cilj trke Arijana navodi da su željeli učiniti nešto dostojno Dženana i svega onoga što učinio u svom životu, a zatim i osvijestiti građane o ozbiljnosti ovog slučaja, ali i stanja u pravosudnom sistemu BiH.

– Slučaj Dženan Memić još nije riješen. Postoji zvanična verzija, koju svi poznajemo, a u koju niko sposoban logično i samostalno razmišljati, ne vjeruje. I postoji istina. Mi smo se zakleli da ćemo istinu dokazati i dobiti pravdu za našeg Dženana. Volio je sport, pogotovo trčanje, još od djetinjstva. To ga je opuštalo, držalo u formi i najradije je trčao Velikom alejom. U sađenju te aleje je učestvovao Dženanov pradedo, pa je simbolika još jača. Mi, koji smo odrasli u ovom dijelu grada, to šetalište jako dobro poznajemo i koristimo na razne načine za odmor duše i tijela.

Dženanova sestra otkriva i da je sama porodica nakon njegove smrti otkrila mnoge lijepe stvari o njegovoj dobroti i stvarima koje je činio za druge.

– Mi smo tek poslije njegove prerane smrti počeli dobivati pozive, poruke i posjete od ljudi kojima je Dženan na ovaj ili onaj način učinio nešto dobro. Zato nam je drago, da će sav prihod od uplate za startne pozicije za šetnju ili trku biti doniran u dobrotvorne svrhe. Novac će ići fondaciji koja stipendira mlade i perspektivne talente na prostoru čitave BiH, BH Futures Foundation, onda udruženju koje volonterski djeluje na prostoru Tuzle “Bolje sutra”, a jako je aktivno u području neformalne edukacije i psiho-socijalne podrške djeci i mladima te Udruženju bolesnih i invalidnih osoba “Blažuj” – pojašnjava Arijana.

Pokretači ideje o šetnji i trci “Dženan Memić” željeli su napraviti događaj koji će se ponavljati iz godine u godinu i okupljati sve generacije koje će na taj način očuvati sjećanje na ovog mladića. Također, jedan od ciljeva utrke je ukazati i na borbu za ljudska prava. Na trku su pozvani svi oni koji se bore protiv nepravde u bh. društvu.

Kako se prijaviti na trku?

Prijave još uvijek traju, a prijavljuje se isključivo putem web stranice www.run4dzenan.com gdje su navedeni svi detalji vezani za utrku 11. avgusta.

Organizatori očekuju oko 400 prijava, a cijena startne pozicije za šetnju je 10 KM, dok je za trku 20 KM. Svi učesnici će dobiti i specijalno dizajniranu dry-fit majicu koju je već nosio Mahir Mujić na nedavno održanoj noćnoj utrci u Sarajevu. Mujić je jedan od organizatora 1. Noćne trke “Dženan Memić”.

Izvor
Patria
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!