Kultura

Kovačević: Vratiti dignitet ćirilici

Ćirilica je jedan od najbitnijih srpskih nacionalnih kriterijuma i zato joj je neophodno vratiti dignitet, što je moguće obezbjeđivanjem drugačijeg statusa srpskog jezika u obrazovnom sistemu Republike Srpske, čime bi bio podignut i katastrofalno nizak nivo jezičke kulture, smatra lingvista Miloš Kovačević.
Miloš Kovačević - Foto: RTRS

On je naglasio da je ćirilica kulturna vertikala srpskog naroda i da se odricanjem od ćirilice Srbi odriču gotovo sve svoje kulture, pa i sebe samih.

Kovačević, koji je profesor na Filozofskom fakultetu na Palama i Filološkom fakultetu u Beogradu, ocijenio je za “Glas Srpske” da je ćirilica u Srbiji i Srpskoj u procesu odumiranja. 

– To je tim čudnije ako se zna da su srpski jezik i srpska ćirilica temeljni identitetski nacionalni kriterijum srpskog naroda. To je još čudnije s obzirom na činjenicu da je srpska ćirilica najsavršenije pismo na svijetu, jer u njoj svakom književnom glasu odgovara posebno slovo – naveo je Kovačević.

On je ocijenio da je to moguće promijeniti i poboljšati sistemskom, institucionalnom zaštitom ćirilice i srpskog jezika. 

– To, prije svega, znači da na svim prostorima na kojima Srbi žive ćirilica bude jedino službeno pismo cijelog srpskog naroda. Obavezno je da se srpska politička i filološka djelovanja nađu na istom putu, na putu zaustavljanja ništenja srpskog nacionalnog identiteta zbog neuvažavanja značaja srpskog jezika i srpske ćirilice, kao osnovnih nacionalnih odrednica – istakao je Kovačević.

Govoreći o značaju Foruma ćirilice, koji će sutra biti održan u Banjaluci, Kovačević napominje da organizovanje tog skupa znači početak realizacije poslova predviđenih nedavno potpisanom Poveljom o zajedničkom srpskom kulturnom prostoru, te da predstavlja dobar početak rada novog resornog ministarstva. 

– Forum ima neprocjenjiv značaj: on treba da trasira put vraćanja digniteta srpskom jeziku i pismu, kao i načine prevazilaženja brojnih problema koji se na tom putu nalaze – naveo je on.

Kovačević smatra da forum treba da ponudi zajedničku platformu za naučno i političko djelovanje na očuvanju srpskog jezika i ćirilice, a samim tim i srpskog naroda i same Republike Srpske.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!