Privreda

Nikolić: Za realizaciju projekata Srbija doznačila Republici Srpskoj više od šest miliona evra

Generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić rekao je da je od početka godine Srbija doznačila Republici Srpskoj više od šest miliona evra za podršku realizaciji brojnih projekata, te da će se i u narednom periodu težiti jačanju privredne saradnje sa ciljem podsticanja ekonomskog razvoja cijelog regiona i ostanka mladih na ovim prostorima.

Nikolić je izjavio Srni da se saradnja Srbije i Srpske realizuje u skladu sa Sporazumom o specijalnim paralelnim vezama, te da je tokom proteklih pet godina obilježena konstantnim unapređenjem odnosa u svim oblastima.

“Generalni konzulat daje veliki doprinos da ti odnosi budu upravo takvi, čime neposredno doprinosi opstanku Srba na ovim prostorima. U prilog tome govori i činjenica da Srbija i Republika Srpska svakim danom povećavaju broj projekata koje zajedno realizuju na dobrobit građana”, istakao je Nikolić.

Loading...

On je naveo da se podrška opstanku Srba na ovim prostorima manifestuje i putem finansijske pomoći koju Vlada Srbije svake godine izdvaja kako bi podržala realizaciju brojnih konkretnih i vidljivih projekata širom Republike Srpske.

“Zahvaljujući jasnom opredeljenju najvišeg rukovodstva Srbije kada je reč o zaštiti nacionalnih interesa, te činjenici da je Republika Srpska u dejtonskim okvirima garant opstanka srpskog naroda na ovim prostorima, težišni pravac jačanja naših veza odnosiće se na unapređenje privredne saradnje, sa ciljem podsticanja ekonomskog razvoja celog regiona i ostanka mladih na ovim prostorima”, rekao je Nikolić.

On je ukazao na činjenicu da niko u regionu nema brži rast trgovinske razmjene od Srbije i BiH, koja je samo tokom prošle godine povećana za 13,9 odsto, dok je od 2005. godine razmjena udvostručena.

“Zahvaljujući tome, više hiljada ljudi obezbeđuje egzistenciju za svoju porodicu, a u ovoj i sledećim godinama očekujemo da se privredna saradnja dodatno unapredi”, napomenuo je Nikolić.

On je ukazao da se razvija i unapređuje saradnja u oblasti drvoprerađivačke industrije, o čemu govori i otvaranje zajedničkih preduzeća čiji su vlasnici građani Srbije i Republike Srpske, a u kojima će biti zaposleno više desetina radnika kako u banjalučkoj regiji, tako i na području opštine Stanari.

Nikolić je naglasio da se uporedo sa ekonomskom odvija i saradnja u oblasti obrazovanja, te podsjetio da su ministri prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević i prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević na sastanku u junu u Beogradu razgovarali o očuvanju nacionalnih vrijednosti putem usaglašavanja nastavnih planova i programa za nacionalne predmete – srpski jezik, istoriju, geografiju i svijet oko nas.

“Oni su saglasni da su očuvanje jezika, pisma i nacionalnog identiteta polazne osnove i cilj koji bi trebalo postići i kroz usaglašavanje nastavnih planova i programa za nacionalne predmete, na čemu se intenzivno radi”, rekao je Nikolić.

Prema njegovim riječima, postoji još niz različitih vidova saradnje, a odnose se na medicinu, privredu, sport, kulturu i druge aspekte značajne za život građana Republike Srpske.

Kada je riječ o saradnji u oblasti namjenske industrije, Nikolić je istakao da će sporazum preduzeća “Kosmos” iz Banjaluke i “Jugoimport SDPR” Beograd, potpisan prošlog mjeseca, omogućiti da ona bude dodatno ojačana.

On je naveo da Ugovor o pružanju usluga generalnog remonta popravke i verifikacije raketnih sistema u preduzeću za remont radarskih, raketnih i računarskih sistema “Kosmos” predstavlja konkretnu realizaciju dogovora predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Srpske Milorada Dodika.

“Njime će se, u ekonomskom smislu, osnažiti Republika Srpska i pomoći da mladi i stručni kadrovi ne napuštaju ovaj prostor, već da prepoznaju potencijal za ostanak i očuvanje njihovih porodica”, rekao je Nikolić.

On je dodao da je od početka godine u Generalnom konzulatu Srbije u Banjaluci podneseno 3.100 zahtijeva za prijem u državljanstvo Srbije, čime je obuhvaćeno više od 5.000 građana Republike Srpske, te je uručeno 3.588 rješenja o prijemu u državljanstvo Srbije licima koja su zahtjeve podnijela tokom prethodnih godina.

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!