Privreda

Bescarinske zone mamac za investitore u Banjaluku

BANJALUKA – Banjaluka bi strateški trebalo da se opredijeli da pored poslovnih ima i bescarinske zone, jer bi se time privukli strani investitori, a jačala bi i domaća privreda i otvarala se nova radna mjesta.

Mišljenje je ovo Zorana Talića, predsjednika skupštine grada Banjaluka, koji je ideju uvođenja bescarinskih zona na područje Banjaluke predložio još u Strategiji razvoja grada Banjaluka krajem 2018. godine, a ovih dana je ponovo aktuelizovao.

Loading...

Talić navodi da je više razloga zašto Banjaluka treba da bude prvi grad u RS koji ima bescarinske zone.

“Prvi razlog je blizina s granicom Evropske unije, drugi dobra putna povezanost, a sve više se razvija i vazdušni saobraćaj. Uvođenje ovih zona može biti strateško opredjeljenje RS, a Banjaluka kao najveća lokalna zajednica u RS treba da bude preteča takvih ideja”, rekao je Talić.

Dodaje da bi time Banjaluka postala interesantnija za strane, ali i domaće investitore, te da bi i oni time mogli dobiti određene, bilo poreske bilo carinske, benefite.

Bescarinske zone se, kako ističe, mogu uvesti u tri modaliteta, a prvi je njihovo uvođenje na prostor postojećih poslovnih zona.

“Drugi je da se uvede jedna bescarinska zona sa subzonama, a to znači da se određenim kompanijama koje rade za tu poslovnu zonu dodijeli status bescarinske zone. Treće rješenje je da kompletna Banjaluka bude jedna bescarinska zona”, rekao je Talić.

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, smatra da je ovo dobar način da se privuku i strani i domaći investitori, te da se prilikom uvođenja ovih zona treba ugledati na dobre primjere iz okruženja.

“U blizini imamo sjajne primjere kao što je Pirot, koji se čak i prema nekim evropskim istraživanjima nalazi u vrhu Evrope kada je ovo u pitanju. Dakle, ne treba daleko da idemo, možemo da prepišemo od njih”, rekao je Blagojević.

Ističe da je Privredna komora RS već dovodila ljude iz Pirota da predstave način funkcionisanja ovih zona.

“Ono što je potrebno, s obzirom na složeno uređenje BiH, je da se sve institucije u to uključe jer neke nadležnosti su na nivou RS, a neke, kao što je carina, odnosno porez na dodatnu vrijednost, su na nivou BiH”, kazao je Blagojević.

Istakao je da je važno da se nađe način kako da se i jedne i druge institucije uključe.

“Ima mnogo zainteresovanih i iako zakonski preduslovi za osnivanje slobodnih zona u RS postoje, nemamo nijednu koja je zaživjela na takav način”, objasnio je Blagojević.

Naglasio je da iskustva iz zemalja iz okruženja pokazuju da je uvođenje bescarinskih zona zaista pun pogodak.

“Jako je važno da institucije prepoznaju značaj i da se nađu rješenja, jer benefiti su veliki, a to bi trebalo da bude dovoljan motiv”, smatra Blagojević.

Prema njegovim riječima, BiH već ima negativan predznak kada je u pitanju privlačenje stanih investitora.

“BiH je prema svim svjetskim istraživanjima na dnu u regionu i u Evropi, na ovaj način bismo sigurno bili daleko atraktivniji nego što smo sada”, zaključio je Blagojević.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, kazao je da se za stvaranje bescarinskih zona u Banjaluci moraju utvrditi propisi na nivou BiH.

“Veoma je teško promijeniti propise na nivou BiH. Ovo bi vjerovatno podstaklo i omogućilo bolji razvoj za Banjaluku, ali mislim da je to teško očekivati dok se na nivou BiH ne formira vlast”, kazao je on.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!