Politika

Marko Pavić kuje plan: Vraća Budimira Balabana u DNS, sprema osvetu SNSD-u

Iako je većina posmatrača političkih kretanja u RS u proteklim mjesecima mogla steći utisak da je Marko Pavić ćutke prešao preko svih tenzija sa partnerima u vladajućoj koaliciji, kako bi bar sačuvao pozicije DNS-a u Vladi RS, iza kulisa, daleko od očiju javnosti, ovaj veteran nagovijestio je kolegama iz najužeg vrha njegove stranke da se pravi okršaj tek sprema, saznaje portal opcija.net.

Dobro obaviješteni izvori kažu da je lider Demokratskog narodnog saveza tom prilikom najbližim saradnicima rekao “da SNSD-u nikada neće oprostiti razbijanje DNS-a”, koje je rezultiralo formiranjem DEMOS-a. Dodao je da Milorada Dodika smatra “lično odgovornim” za takav rasplet, te da će “iskoristiti prvu narednu priliku da mu se politički osveti”.

A ta prilika su, dodaju izvori tog portala – lokalni izbori 2020. godine, smatra Pavić. Do tada je, prema planovima predsjednika DNS-a, neophodno učiniti sve da se stranka konsoliduje na terenu. Pošto Banjaluka ima važnu ulogu u takvim projekcijama, na pomolu je prilično senzacionalan transfer na političkoj sceni najvećeg grada Republike Srpske.

Naime, prema saznanjima ovog portala, u DNS se, nakon dogovora sa Markom Pavićem, uskoro vraća Budimir Balaban. Podsjećamo, Balaban je bio uticajan funkcioner DNS-a i predsjednik Skupštine grada Banjaluka, ali je sredinom jula 2017, nakon dužeg perioda tenzija sa tadašnjim šefom Gradskog odbora DNS-a Nedeljkom Čubrilovićem, isključen iz ove stranke, da bi nedugo poslije toga ostao i bez skupštinske čelne pozicije. Kasnije je osnovao partiju “Sloboda” i na posljednjim opštim izborima nastupio u koaliciji sa NDP-om Dragana Čavića. Međutim, ostao je bez mandata u NSRS.

Balaban se u DNS neće vratiti sam, već će donijeti u “miraz” i tri odbornička mandata za Pavićevu stranku u banjalučkom gradskom parlamentu. Ovakav manevar, opet, neće proći potpuno bezbolno, jer je Ljubo Ninković, bivši SDS-ovac i kasniji DNS-ovac, koji je ostao lojalan Paviću u razlazu sa DEMOS-om, sada spreman da se prestroji i, kako saznajemo, već je jednom nogom u stranci Nedeljka Čubrilovića.

Lajtmotiv svih ovih Pavićevih poteza, u aktuelnom periodu, jeste namjera da zadrži direktorske i načelničke funkcije za kadrove DNS-a, koje su bile ozbiljno ugrožene u prvoj fazi zahlađenja odnosa sa SNSD-om. Ovakav cilj odnosi se na Banjaluku, gdje DNS i dalje kontroliše pojedina javna preduzeća, kao što je DEPOT, ali i na ostatak Republike Srpske.

Važna dimenzija Pavićevih sadašnjih nastojanja jeste i ambicija da okupi većinu nezadovoljnika iz drugih partija i kadrovski osnaži vlastitu stranku koja je, ipak, personalno uzdrmana nakon odlaska dijela funkcionera i članstva u DEMOS. Kao bitan korak u tom pravcu tretira se dogovor sa dosadašnjim opštinskim odborom PDP-a u Zvorniku da kolektivno pristupi DNS-u.

U ovoj fazi, kažu izvori ovog portala, Pavić će biti isključivo okrenut pokušajima sređivanja unutrašnjeg stanja u DNS-u. S približavanjem lokalnih izbora naredne godine, počeće i komunikacija sa drugim strankama u RS, a njen sadržaj će značajno zavisiti od trenutnih nagovještaja da bi tandem SNSD – SDS mogao preuzeti gradsku vlast u Prijedoru i potisnuti DNS u opoziciju u njihovom glavnom uporištu.

Kakav god da bude rasplet, tvrde izvori ovog portala, Marko Pavić neće odustati od namjere da njegova partija dočeka kraj 2020. potpuno spremna za “osvetu SNSD-u”.

Izvor
opcija.net
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!