Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Sve više korisnika banjalučkog Centar za socijalni rad

BANJALUKA – Broj korisnika Centra za socijalni rad raste iz godine u godinu, a jedan od razloga je povećan broj usluga koje ova ustanova pruža u odnosu na centre u regionu.

Prema njihovim podacima, broj korisnika je povećan u odnosu na prethodne godine i zbog povećanog broja prava koja su zagarantovana zakonom te povećanog broja potreba građana za pravima i uslugama iz oblasti socijalne, dječje i porodično-pravne zaštite.

“Broj korisnika novčane pomoći trenutno je 735 nosilaca prava, a taj broj se odnosi na 940 korisnika, odnosno jedan je nosilac prava, ali ima dva ili više članova domaćinstva”, rekli su u Centru za socijalni rad.

Prema njihovim riječima, pored prava na novčanu pomoć, imaju 4.481 korisnika prava na pomoć i njegu drugog lica, od toga 1.721 korisnika koji su potpuno zavisni od pomoći drugog lica i 2.760 koji su djelimično zavisni.

“Broj podnesenih zahtjeva za jednokratnu novčanu pomoć u kući je za 55 korisnika”, kazali su u Centru za socijalni rad.

Dodali su da je 64 djece zbrinuto u hraniteljske porodice.

“Podnesena su 17.642 zahtjeva u kojima su korisnici zatražili pomoć od naše ustanove, a od toga je 12.321 novi postupak, dok se ostalo odnosi na intervencije u već postojećim postupcima. Zahtjevi se odnose samo na socijalnu i porodičnopravnu zaštitu, bez zahtjeva za dječju zaštitu”, rekli su u Centru.

Ovogodišnji budžet Centra za socijalni rad je 15,7 miliona KM, a on se finansira iz sredstava grada, dok se jedan dio izdvaja iz budžeta RS.

Za socijalna davanja iz budžeta grada sljedeće godine biće izdvojeno 15,7 miliona KM, odnosno 6,7 odsto više u odnosu na ovu godinu.

“Povećanje se najvećim dijelom odnosi na Centar za socijalni rad, u okviru kojeg su planirana sredstva za doznake pojedincima u iznosu od 13,1 milion KM, što je porast od 7,8 odsto u odnosu na prvi rebalans ovogodišnjeg budžeta. Kod Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu doznake pojedincima su planirane u iznosu od 720.000 KM, dok su sredstva za stipendiranje učenika i studenata planirana u iznosu od 1,5 miliona KM”, istakli su iz Odjeljenja za finansije.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button