Banjaluka

Centar za životnu sredinu domaćin godišnjeg sastanka Friends of the Earth

U Banjaluci će od 18. do 22. juna boraviti predstavnici više od 50 ekoloških organizacija iz cijele Evrope. Pored niza aktivnosti, na ljetnoj pozornici tvrđave Kastel organizovaće se projekcija filma „Plavo srce“.

Centar za životnu sredinu iz Banjaluke po prvi put će biti domaćin godišnjeg sastanka Friends of the Earth Europe, evropskog ogranka najveće svjetske mreže organizacija za zaštitu životne sredine. Sastanak, kojem će prisustvovati više od 50 predstavnika ekoloških organizacija iz cijele Evrope, održaće se od 18. do 22. juna u Banjaluci i obuhvatiće niz aktivnosti i događaja.

Loading...

U ponedeljak, 18. juna, u 10:30 časova u hotelu Vidović u Banjaluci, održaće se konferencija za medije na kojoj će se novinarima obratiti Jagoda Munić, direktorica mreže Friends of the Earth Europe, Juan Pablo Soler Villamizar, predstavnik mreže Friends of the Earth Columbia, Maida Bilal, predstavnica žena iz Kruščice koje se već mjesecima bore za očuvanje istoimene rijeke i Nataša Crnković, predsjednica Centra za životnu sredinu.

Nakon izjava za medije, u sali hotela Vidović održaće se cjelodnevna konferencija tokom kojeg će se evropskim partnerima predstaviti problematika hidroelektrana na Balkanu i primjeri borbe za očuvanje rijeka iz čitave regije. Balkan se trenutno suočava sa velikim energetskim izazovima, a pored prljavih termoelektrana, hidroenergija postaje sve kontroverznija i opasnija i po ljude i prirodu.

Ta tema biće u fokusu prvog dana koji će se završiti projekcijom filma “Plavo srce” na tvrđavi Kastel u 21h. Ovaj dokumentarni film je dio kampanje “Sačuvajmo plavo srce Evrope” i predstavlja borbu protiv hidroenergetskih projekata u Albaniji, Makedoniji i Bosni i Hercegovini. Film “Plavo srce” je urađen od strane produkcijske kuće Farm League na zahtjev kompanije sportske opreme Patagonia. Ulaz na projekciju biće besplatan, a posebno je zanimljivo da će film biti prikazan uz pomoć solarne energije u saradnji sa Solar Cinema Croatia (http://www.solarcinema.org/croatia/).

U utorak se nastavlja redovni godišnji sastanak mreže Friends of the Earth, a u srijedu je planiran odlazak na izvore Sane za koje Koalicija za Sanu planira pokrenuti inicijativu kojom bi oni bili proglašeni spomenikom prirode, uprkos izgradnji hidroelektrane „Medna“ kojoj su se aktivisti Koalicije žestoko protivili. Evropskim partnerima će se predstaviti istorijat ove borbe uz obilazak ključnih lokacija.

Godišnji sastanak Friends of the Earth Europe nastavlja sa redovnim programom u četvrtak u hotelu Vidović, i završava se zvanično u petak, 22. juna, nakon donošenja osnovnih zaključaka.

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!