Banjaluka

Radovi od 760.000 KM: Škola u Boriku dobija novo ruho

Do početka nove školske, godine Osnovna škola „Vuk Stefanović Karadžić“, u naselju Borik, dobiće potpuno novo ruho, nakon što su, uz pomoć međunarodnih donacija, otpočeli obmni radovi na „utopljavanju“ školskih prostorija, u okviru najobimnije rekonstrukcije u posljednjih nekoliko decenija.

Radove na obnovi škole danas su obišli i gradonačelnik Igor Radojičić i ministar prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Srebrenka Golić, pošto je, izvorno, riječ o projektu „Energetska efikasnost u BIH“ koji provode ovo ministarstvo i Svjetska banka.

Škola u Boriku jedna je od 19 školskih ustanova na području grada koja će biti rekonstruisana ove godine, u okviru radova vrijednih 2,5 miliona maraka.

– Ovdje, u Boriku, radovima na ovoj školi mogu biti zadovoljni svi, i djeca, i roditelji i nastavnici, jer će uslovi biti značajno poboljšani. Ovo je jedan od najvećiih projekata kada su u pitanju školski objekti, a po obimu i vrijednosti, vjerovatno će najveći projekat biti buduća dogradnja Osnovne škole „Branko Radičević“ na Starčevici. Nažalost, prvi tender za dogradnju je pao i biće ponovoljen, što će neminovno dovesti do kašnjenja i posao neće biti završen do početka školske godine, kako je bilo planirano. Pored toga, u toku je i zahvat na OŠ „Jovan Cvijić“ gdje se privodi kraju projekat energetske efikasnosti, dok bi na školi „Desanka Maksimović“ u Dragočaju uskoro trebalo da počnu isti radovi. Takođe, uskoro nas očekuju i obimni radovi na rekonstrukciji Tehničke škole – rekao je gradonačelnik.

Ministar Srebrenka Golić je kazala da su prilikom obnove ove škole ispoštovani svi građevinski standardi, te precizirala da vrijednost projekta iznosi 760.000 KM.

– Veliki doprinos realizaciji projekta energetske efikasnosti u ovoj školi dala je Vlada Švedske, odnosno Švedska razvojna agencija (SIDA), te je preko UNDP-a počela sanacija. Projekat podrazumijeva zamjenu spoljašnje stolarije, termičku izolaciju kompletnog objekta i sanaciju krova gdje je to potrebno – rekla je Golićeva.

Direktor OŠ „Vuk S. Karadžić“ Tatjana Vilendečić, izrazila je zadovoljstvo zbog početka sanacija centralne škole u Boriku, ali i njihovog područnog odjeljenja u Česmi gdje je u toku dogradnja učionica.

– Školu pohađa 660 učenika u centralnoj školi u Boriku i 120 u područnom odjeljenju Česma, uz napomenu da ovaj prostor koriste i Muzička škola te Gradski tamburaški orkestar. Očekujemo da svi radovi budu završeni do početka školske godine – zaključila je Vilendečić.

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!