Društvo

Slijedi izrada studije izvodljivosti za tri hidroelektrane

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je večeras da u narednom periodu treba uraditi studije izvodljivosti za tri hidroelektrane na Bistrici i aplicirati kod banke za finansiranje tog projekta.

Višković je, nakon što je danas u Pekingu sa Kineskom nacionalnom aero-tehnološkom korporacijom za međunarodni inženjering potpisan sporazum o izgradnji tri hidroelektrane na Bistrici, rekao za RTRS da su precizirani neki rokovi u ugovoru koji definišu da se za šest do devet mjeseci završe sve procedure kako bi se od banke mogao dobiti kredit.

Ova kineska kompanija se obavezala da će o svom trošku obezbijediti studiju opravdanosti izgradnje aerodroma Trebinje, a Višković je najavio da će, ako se ova investicija pokaže opravdanom, sljedeći korak formiranje zajedničkog preduzeća Republike Srpske i Kine koje bi realizovalo taj projekat.

On je nakon sastanka sa predstavnicima Industrijske i komercijalne banke Kine rekao da se sada čeka odgovor banke i pripema dokumentacije koja je potrebna za odobravanje finansijskih sredstava, prije svega, za hidroelektrane na Bistrici, jer je njihovom izgradnjom uslovljena i gradnja fabrike cijevi u Foči.

Višković je sa ministrom energetike i rudarstva Srpske Petrom Đokićem i direktorom preduzeća “Elektroprivreda Republike Srpske” Lukom Petrovićem tri dana boravio u Kini, a rezultat toga su sporazumi o izgradnji tri hidroelektrane na Bistrici, te fabrika cijevi i cementa. 

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!