Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Banjaluka

U Gomionici izloženi rukopisi stari više od 700 godina

04.12.2019.04.12.2019.U Gomionici izloženi rukopisi stari više od 700 godina

Vladika banjolučki gospodin Jefrem, osveštao je danas u manastiru Gomionica muzejsku postavku, tzv. „Kočićevu školu“, u okviru koje su izložena najznačajnija sačuvana umjetnička djela iz istorije ovog manastira, među njima i ona iz XIII i XIV vijeka.

  • Manastir je sam po sebi nacionalno blago, jer je toliko vijekova proživo pod ratovima, okupacijama i raznim izazovima. Više puta spaljivan, više puta iseljavan, tako da je sve ono što je sačuvano iz tih turbulentnih vremena od danas dostupno građanima Banje Luke – kazao je gradonačelnik Igor Radojičić, koji je prisustvovao osveštenju i otvaranju muzeja.

On je podsjetio da je Grad podržao otvaranje ove muzejske postavke koja predstavlja dio naše nacionalne istorije.

  • Pored rekonstrukcije Kočićevog ognjišta, otvaranja Kočićeve sobe u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci i ovdje u Gomionici imamo jedan prostor koji nas podsjeća na njegovo djelo, a s obzirom da je njegov otac Gerasim u manastiru bio sabrat, postoji istorijska veza Kočića sa ovim prostorom – kazao je Radojičić.

Istoričar umjetnosti Ljiljana Ševo, precizirala je da se u ovoj riznici mogu naći izvanredni primjeri srpskog, grčkog i ruskog ikonopisa, rukopisi od neprocjenjive vrijednosti iz XIV vijeka kao i primjerci iz najstarijih srpskih štamparija iz XVI vijeka, te drugi vrijedni predmeti.

 

Podijeli sadržaj? Facebook Google+ Twitter Pinterest

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button