Privreda

Vidović: Stranci ne dozvoljavaju uvođenje diferencirane stope PDV-a

BANJALUKA – Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je u Narodnoj skupštini Srpske da strani faktori ne dozvoljavaju uvođenje diferencirane stope PDV-a u BiH, iako je za tako nešto bilo više inicijativa kada je riječ o osnovnim životnim namirnicama, hrani i opremi za bebe i slično.

“Stranci kažu da je jedinstvena stopa najefikasniji PDV na svijetu. Naravno da jeste, jer BiH nije efikasna da kontroliše različite stope. Mi trpimo zbog toga i nadam se da će novi Savjet ministara imati snage da to promijeni. To da imamo istu stopu za sve, nije i ne može biti normalno”, rekla je Vidovićeva.

Loading...

Ona je konstatovala da je BiH jedina zemlja u svijetu koja ima jednaku stopu PDV-a na sve proizvode, od luksuzne robe do osnovnih životnih namirnica i hrane za bebe.

Vidovićeva je podsjetila da je fiskalizacija, uvedena u Srpskoj 2007. godine, dala izuzetan rezultat jer su višestruko povećani dobit i porez na dobit.

Ona je tokom rasprave u Narodnoj skupštini o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj zaštiti rekla da je ovaj sistem vremenom pokazao manjkavosti zbog zastarjele tehnike.

Vidovićeva je ponovila da će Srpska na tom i na planu suzbijanja sive ekonomije uvesti novi softver za fiskalizaciju koji će se isplatiti za kratko vrijeme.

Ona je rekla da inspektori Poreske uprave na terenu nemaju mogućnost da utvrde da se u velikim trgovačkim centrima vrši utaja poreza, pojasnivši da je u vezi s tim primijećeno da određene kompanije imaju softvere uz pomoć kojih ne prikazuju vjerodostojno porez.

Šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić pozvao je Vidovićevu da jasno kaže koje firme kradu porez i naveo da je na ovaj način u protekle dvije godine otuđeno više stotina miliona KM.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!