Društvo

Narodna skupština usvojila nacrte zakona o visokom obrazovanju

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je nacrte zakona o visokom obrazovanju i o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju Republike Srpske čiji je cilj podizanje kvaliteta u tom sistemu u Srpskoj.

Novi zakon o visokom obrazovanju donosi se radi usklađivanja domaćeg sistema sa promjenama u evropskom prostoru visokog obrazovanja, a postupak akreditacije propisuje se kao obaveza svim visokoškolskim ustanovama da bi se obezbijedila veća prepoznatljivost, prohodnost, uporedivost i kvalitet domaćih visokoškolskih kvalifikacija van granica Srpske i BiH.

Loading...

Nacrtom zakona o visokom obrazovanju uvodi se oslobađanje plaćanja školarina za redovne studente prvog i drugog ciklusa koji prvi put upisuju prvu i svaku narednu godinu studija i koji prvi put obnavljaju završnu godinu studija prvog ciklusa, a predviđena su i podsticajna sredstva za redovne studente trećeg ciklusa studija i studente prvog ciklusa studija.

Osnovni ciljevi Nacrta zakona o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju Republike Srpske dugoročno obezbjeđuju siguran put razvoja visokog obrazovanja Srpske, navedeno je u obrazloženju tog akta.

Skupština je usvojila Nacrt zakona o poreskom postupku Republike Srpske koji se donosi zbog stvaranja pravnog okvira za sprovođenje projekta e-registracija privrednih subjekata u Srpskoj i preciziranja odredaba o postupku primjene procjene poreske osnovice kod fizičkih lica.

Ovim aktom unapređuje se pravno normiranje ove značajne oblasti i mijenjaju određeni dijelovi poreskog postupka u Srpskoj, odnosno pojednostavljuju određene procedure za poreskog obveznika i Poresku upravu Republike u čijoj je nadležnosti primjena ovog zakona.

Usvojeni su zaključci Kluba poslanika SNSD-a na nacrt ovog zakona prema kojima “Narodna skupština predlaže da se ovaj nacrt zakona uputi u stručnu raspravu u trajanju od 60 dana, te da se za njeno sprovođenje zadužuje Odbor za finansije i budžet Narodne skupštine”.

Narodna skupština je usvojila i Nacrt zakona o ostvarivanju prava na besplatnu pravnu pomoć u Republici Srpskoj kojim se uređuje pravo na tu pomoć i utvrđuju korisnici pomoći, kao i oblici i subjekti nadležni za pružanje besplatne pravne pomoći.

Ovim aktom uređuje se i postupak pružanja i uslovi i način ostvarivanja prava na tu pomoć, promijenjene okolnosti koje nastupe u postupku ostvarivanja prava na besplatnu pravnu pomoć i s tim u vezi neopravdano odobrena besplatna pravna pomoć, troškovi zastupanja, kao i nadzor nad primjenom zakona i kontrola u ostvarivanju tog prava.

Poslanici su usvojili Nacrt zakona o sportu Republike Srpske kojim se kvalitetnije uređuju pojedini segmenti sportskog sistema, a posebno razvoja široke baze školskog i univerzitetskog sporta.

Usvojen je i Nacrt zakona o izmjeni Zakona o jedinstvenom registru finansijskih izvještaja Republike Srpske, kojim se briše odredba kojom se uređuje pitanje predaje korigovanih finansijskih izvještaja u jedinstveni registar, čime se taj akt usklađuje sa Zakonom o računovodstvu i reviziji Srpske.

Poslanici su usvojili i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o računovodstvu i reviziji Republike Srpske radi potrebe daljeg razvijanja oblasti računovodstva i revizije, te inoviranja, dogradnje i preciznijeg propisivanja pojedinih odredaba postojećeg zakona u toj oblasti s ciljem njegove lakše i potpunije primjene u praksi.

Skupština nije usvojila Nacrt zakona o izmjenama i dopuni Zakona o registru zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava Srpske čiji je jedan od ciljeva bio otklanjanje sumnji u vjerodostojnost podataka o diplomama zaposlenih u javnom sektoru, posebno najviših funkcionera.

Ovaj nacrt bio je prijedlog narodnih poslanika Jelene Trivić, Draška Stanivukovića i Nebojše Vukanovića.

Nakon glasanja o apsolviranim tačkama dnevnog reda, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović zaključio je rad drugog dijela osme redovne sjednice parlamenta i nastavak zakazao za utorak, 10. decembar, u 10.00 časova. 

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!