Društvo

Posjeta eminentnih ruskih hirurga UKC-u nastavak uspješne saradnje

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da je radna posjeta eminentnih ruskih hirurga Malhaza Cikoridze i Aleksandra Semjenova iz Sankt Peterburga UKC-u nastavak saradnje sa ljekarima iz tog grada koju je pokrenuo srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Đajić je istakao da će ljekari iz UKC-a uzvratiti posjetu već poslije januarskih praznika. 

Loading...

“To je dvosmjerna ulica, naši ljekari često su u Sankt Peterburgu na edukacijama, a ruski ovdje kod nas. Planiramo da proširimo i unaprijedimo saradnju i to je dokaz da smo okrenuti na sve strane svijeta i da su naši ljekari u raznim svjetskim zdravstvenim centrima”, rekao je Đajić.

On je podsjetio da su prve operacije u novim operacionim salama UKC-a obavili ruski hirurzi i najavio proširenje saradnje već nakon januarskih praznika.

Đajić je novinarima rekao da je riječ o vrhunskim hirurzima koji se rijetko mogu sresti u najvećim svjetskim zdravstvenim centrima. 

“Hirurzi su cijelu ovu sedmicu radili zajedno sa našim ljekarima. Naši ljekari su učili od hirurga svjetskoga glasa i oduševljeni su njihovim tehnikama i pristupima pacijentima”, rekao je Đajić.

On je dadao da UKC Srpske ima jedne od najboljih uslova u svijetu za rad u pogledu opreme, ali i kadra.

Onkolog i abdominalni hirurg, načelnik Abdominalne hirurgije Onkocentra iz Sankt Peterburga Malhaz Cikoridze rekao je da su utisci najbolji, te da je UKC Republike Srpske odlično opremljen savremeni medicinski centar.

Cikoridze je rekao da je kolektiv UKC-a odličan i da su ljudi veoma profesionalni, te da ovaj klinički centar ima odlične ljudske resurse. 

“Ovaj centar ima najbolju perspektivu i u ovoj fazi vrše se različiti hirurški zahvati na savremenom i visokom nivou”, rekao je Cikoridze.

On je dodao da saradnja sa UKC-om traje više od godinu dana i da ljekari iz Banjaluke dolaze u Sankt Peterburg, kao i obrnuto, te da se razmjenjuju iskustva. 

“Spremni smo da i dalje sarađujemo i da se družimo sa vama. Zaista veliko hvala svima”, rekao je Cikoridze.

Načelnik Neurohirurgije Onkocentra iz Sankt Peterburga, neurohirurg Aleksandar Semjenov rekao je da je kao rukovodilac neurohiruške službe u jednom od najvećih onkoloških centara u Sankt Peterburgu i Rusiji učestvovao u devet neurohirurških intervencija, ističući da je vrlo zadovoljan i da su operacije izvršene na visokom nivou, kao i da su ljekari UKC-a profesionalci. 

“Ono što je vrlo važno za neurohirurgiju jeste da ne može bez visoke tehnologije i visokopreciznih mikroskopa, što ovdje i postoji”, kaže Semjenov.

On je zahvalio UKC-u za poziv, ističući da se očekuje uzvratna posjeta domaćih neurohirurga Onkocentru u Sankt Peterburgu.

Cikoridze i Semjenov borave od 2. decembra u UKC-u, gdje su zajedno sa domaćim hirurzima izveli niz abdominalnih i neurohirurških operacija.

Radna posjeta vrhunskih ruskih hirurga realizovana je u okviru saradnje sa Onkocentrom iz Sankt Peterburga koja neprekidno traje od septembra prošle godine.

Iz UKC-a navode da su nekoliko operacija zajednički izveli neurohirurzi iz čak tri zemlje – Srbije (doktor Miloje Јoksimović), Rusije (doktor Aleksandar Semjenov) i Republike Srpske (doktor Ljubiša Simić).

Abdominalne operacije su zajednički izveli hirurg Malhaz Cikoridze i abdominalni hirurzi Nebojša Trkulja i Јugoslav Đeri.

Na edukaciji u Onkocentru u Sankt Peterburgu su, kako navode iz UKC-a, boravili abdominalni hirurzi Goran Јanjić i Zoran Aničić, vaskularni hirurg Milanko Maksić, torakalni hirurg Marko Kantar i dječiji hematoonkolog Biljana Đurđević Banjac.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!