Društvo

Njegovati kulturu pamćenja i sjećanja

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić, koja boravi u dvodnevnoj posjeti Izraelu, razgovarala je sa ministrom obrazovanja Izraela Rafi Perecom o mogućnostima unapređenja saradnje u oblasti obrazovanja i kulture.

Izraženo je obostrano zadovoljstvo saradnjom između Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Međunarodne škole Holokausta u Jad Vašemu.

Loading...

“Značaj koji Jad Vašem ima u memorijalnom kontekstu nemjerljiv je i neuporediv sa bilo kojim drugim mjestom na svijetu, kao i da su, kroz naučno-istraživački pristup, na najbolji način  doprinijeli širenju svijesti o kulturi pamćenja i sjećanja”, rekla je Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske.

Istakla je da su znanja koja profesori istorije i srpskog jezika i književnosti iz Republike Srpske stiču u Jad Vašemu veoma važna, posebno jer je i srpski narod kroz istoriju proživio golgotu i velika stradanja.

“Naša je dužnost da na pravi način upoznamo mlade generacije sa stradnjima, posebno sa stratištem u Donjoj Gradini, kao i drugim memorijalnim mjestima, kako bismo njegovali kulturu pamćenja i sjećanja”, rekla je Natalija Trivić i izrazila zadovoljstvo što će Memorijalni centar Jad Vašem 27. januara u Muzeju Republike Srpske prirediti izložbu pod nazivom “Šoa – Кako je to ljudski bilo moguće” posvećenu Međunarodnom danu sjećanja na žrtve Holokausta.

Ministar Natalija Trivić prisustvovala je i otvaranju seminara za profesore srpskog jezika i književnosti i istorije o izučavanju Holokausta, koji je organizovan u Međunarodnoj školi Holokausta Jad Vašem u Jerusalimu.

Naglasila je da će nova saznanja koja profesori dobiju o principima i metodologiji ovog vida obrazovanja, umnogome koristiti i u formiranju savremenog pristupa i oblika rada u nastavnoj praksi prilikom prenošenja znanja o patnjama srpskog naroda, koji je kroz istoriju proživio golgotu i velika stradanja. 

“Profesori stiču znanja na kojima treba insistirati primjenjujući ih u našem obrazovnom sistemu, i to: kako podučavati đake o Holokaustu i stradanju na primjerima iz umjetnosti, kroz analizu književnih i literarnih tekstova, filmova, slika i svjedočanstava, a posebno posjetama memorijalnih mjesta i stratišta, naročito u Republici Srpskoj”, pojasnila je Trivićeva.

U Jerusalimu boravi 20 profesora istorije i srpskog jezika i književnosti, kao i predstavnici Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske, koji pohađaju sedmodnevni seminar o izučavanju Holokausta u Međunarodnoj školi Holokausta Jad Vašem.

Ministar Natalija Trivić zajedno sa učesnicima seminara posjetila je i Memorijalni muzej Jad Vašem.  

Izvor

Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!