Sport

Putin ljut zbog kazne Rusiji: Miriše mi na politiku, ide žalba

MOSKVA – Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u Parizu da Moskva ima temelja za žalbu protiv odluke Svjetske antidoping agencije o zabrani učestvovanja ruskih sportista na velikim takmičenjima sljedeće četiri godine, čime se, kako je rekao Putin, krši Olimpijska povelja.

Rusiji je zabranjeno učestvovanje na najvećim svjetskim sportskim takmičenjima u sljedeće četiri godine, uključujući sljedeće ljetne i zimske olimpijske igre i svjetsko prvenstvo u fudbalu 2022, zbog manipulisanja uzorcima i rezultatima testiranja na doping.

Loading...

Putin je najavio da će Rusija analizirati odluku za koju je rekao da “miriše” na politiku i nije u interesu sporta.

Izvršni odbor Svjetske antidoping agencije odluku je donio na temelju zaključka da je Moskva podmetala lažne dokaze i brisala dokumente povezane s pozitivnim nalazima na testiranjima u laboratorijskim podacima koji su mogli pomoći da se otkriju sportisti koji su se služili nedopuštenim sredstvima.

Putin je na konferenciji za novinare održanoj u Parizu nakon njegovog sastanka s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelinskim, rekao da zaključci Agencije ne sadrže pritužbe upućene ruskom olimpijskom odboru.

“Ako nema pritužbi protiv neke zemlje, onda se ona mora takmičiti pod svojom zastavom. To je zapisano u Olimpijskoj povelji. To znači da odluka Agencije krši povelju. Imamo temelja za žalbu”, rekao je Putin.

Svaka kazna mora biti individualna i povezana s onim što je napravila neka osoba, rekao je ruski predsjednik dodavši da kazna ne može biti kolektivna i odnositi se na ljude koji nemaju veze s prestupom.

“Donese li neko odluku o kolektivnoj kazni, mislim da se može pretpostaviti da temelj takve odluke nije briga o čistoći međunarodnog sporta, nego politička odluka koja nema nikakve veze s interesima sporta ili olimpijskoga pokreta”, rekao je Putin.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!