Svijet

Policija suzavcem na demonstrante u Nantu

NANT – Policija je upotrijebila suzavac tokom protesta pristalica “žutih prsluka” u Lionu i Nantu, saopštila je policija.

U Nantu su demonstranti bacali su boce i razbijali izloge prodavnica, dok je u Lionu policija bacila suzavac u pokušaju da rastjera pristalice “žutih prsluka” sa centralnog trga Belekur.

Loading...

Rojters ocjenjuje da pokret “žuti prsluci” počinje da gubi snagu, šest mjeseci nakon prvih skupova organizovanih zbog povećanih troškova života i nezadovoljstva zbog načina na koji je predsjednik Emanuel Makron reagovao na teško stanje radničke klase u zemlji.

Prema podacima francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova, širom Francuske na ulice je do 14.00 časova izašlo oko 2.700 ljudi, od toga oko 600 u Parizu.

Stalni ulični nemiri natjerali su Makrona na skupe političke ustupke i stopirali njegove obimne reforme, uključujući izmjene penzionog sistema.

Makron je prošlog mjeseca pokrenuo kontraofanzivu nakon višesedmične nacionalne debate i najavio ukidanje i smanjenje taksi i izvinio se za svoj nekada oštar rječnik.

Međutim, demonstranti u Nantu kažu da su svi Makronovi prijedlozi samo dimna zavjesa, koji ne sadrže ništa suštinsko.

Današnji protesti u Parizu po kišnom danu bili su mirni, a demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo “Makrone odlazi”.

Broj demonstranata značajno je smanjen u odnosu na novembar kada je širom zemlje na ulice izašlo oko 300.000 ljudi, dok je posljednjih sedmica taj broj pao na oko 30.000.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!