Nauka i tehnologija

Prašume u BiH treba promovisati i bolje zaštititi

SANSKI MOST – Na području Bosne i Hercegovine danas postoji 12 prašuma, a jedna od najvećih je prašuma Bobija, koja se nalazi na području Grmeča u administrativnom sastavu općine Sanski Most, te bi je trebalo više promovisati, ali i sve ostale.

Prema riječima Sabahudina Solakovića, inženjera šumarstva koji je napisao nekoliko naučnih radova na temu prašuma, neophodno je više raditi na njihovoj promociji i upoznavanju javnosti o njihovom značaju.

Loading...

“Prašuma Bobija se prostire na površini od preko stotinu hektara i u njoj su najzastupljenija stabla bukve i jele, bijelog i crnog bora, hrasta, javora, brijesta, jasena i smreke. Evropske prašume se razlikuju od prašuma u tropskom pojasu kako po vegetaciji, tako i po biodiverzitetu, a ono što ovdašnje prašume razlikuje od šuma jeste činjenica da čovjek nije imao nikakav uticaj na njihovu dinamiku rasta i razvoja”, kaže Solaković za “Nezavisne”.

Prema njegovim riječima, na području sanske općine nalazi se još jedna manja prašumska oblast na lokalitetu Stanići, dok se još dvije preostale prašume u Unsko-sanskom kantonu nalaze na području Bosanskog Petrovca i Bihaća.

Dodaje kako stabla u prašumama dostižu starost od preko 500 godina.

Solaković ističe kako će svaki dobar poznavalac prirode ostati zateknut onim što vidi ukoliko posjeti jednu od ovdašnjih prašuma.

“Prašuma je oblast gdje nalazimo dosta stabala velikih dimenzija, prečnika i visina, kao i veliku zastupljenost mrtve drvne mase u svim oblicima raspadanja. Tu mislim na stabla koja su oborena ili prelomljena usljed starosti ili djelovanja spoljnih faktora”, kazao je Solaković.

On je dodao kako prašume imaju veliki značaj za biljni i životinjski svijet, ali i da su sadašnjim zakonskim mjerama nedovoljno zaštićene.

U slučaju elementarnih nepogoda poput požara, olujnih vjetrova i slično ne postoje planovi za odgovarajuću reakciju, ali ni preventive za očuvanje ovih eko-sistema. “Kada je u pitanju javnost, nedostaje edukacije koja bi trebalo da se radi kroz škole i fakultete i putem odgovarajućih publikacija”, naveo je Solaković.

Prema njegovim riječima, prašume na području Sanskog Mosta su do sada nedovoljno publikovane i o njihovom postojanju se nedovoljno zna.

Kada je riječ o prašumi Bobija, treba istaći kako se u njenoj blizini nalazi i poznati prirodni fenomen, estevela zvana Bobijaško oko, i sve to čini jedinstvenu prirodnu cjelinu.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!