Društvo

10.000 migranata u Evropu ušlo balkanskom rutom

VARŠAVA, BANJALUKA – Broj migranata koji dolaze u Evropu preko istočnog Mediterana se smanjuje, ali se njihov broj preko zapadnog Balkana povećao, navedeno je u najnovijem izvještaju Evropske granične službe Frontex za novembar.

Kako su istakli, do smanjenja na istoku Mediterana najvjerovatnije je došlo zbog loših vremenskih prilika, te ostaje da se vidi kakav će biti trend u predstojećim mjesecima.  Ukupno gledano, kako su naglasili, u odnosu na prethodni mjesec, manje je dolazaka za jednu četvrtinu, a u novembru je ta cifra iznosila oko 14.400 migranata.

Loading...

Što se tiče našeg regiona, u Frontexu ističu da je najviše migranata porijeklom iz Avganistana, te da se njihov broj udvostručio u odnosu na 2018. godinu. Prošlog mjeseca je, kako su naglasili, njih 1.900 prošlo Balkanom kako bi se domogli zapadne Evrope.

“Poznato je iz izvještaja da migranti pokušavaju granicu između BiH i Hrvatske preći po nekoliko puta, a pokušaje prelaske nazivaju slengom ‘igra'”, navedeno je u izvještaju.

Prema polu i uzrastu, kako su naglasili, podaci Komesarijata za izbjeglice Ujedinjenih nacija iz septembra pokazuju da su gotovo polovina migranata odrasli muškarci, dok se ostatak odnosi na žene i djecu, i to u odnosu 21 prema 33 odsto.

U odnosu na ukupno 115.000 migranata od početka godine, njih oko 10.000 je u Evropu ušlo balkanskom rutom. Ova ruta je, inače, i najbezbjednija jer na njoj nema mnogo prijavljenih pogibija migranata koji pokušavaju preći u Evropu. Naime, kako su naglasili, od početka godine poginulo ih je oko 1.200, ili skoro svaki deseti migrant. Skoro svi su život izgubili na Mediteranu, prelazeći Sredozemno more.

“Najsmrtonosnija ruta je između sjeverne Afrike i Italije. Njih 1.042 poginulo je prelazeći Sredozemno more”, istaknuto je.

Osim već navedenih 10.000, koliko ih je prošlo kroz zapadni Balkan, istaknuto je da ih je oko 13.000 ušlo preko Italije, a 22.000 preko Španije, i to najviše iz Maroka.

“U poređenju s prošlom godinom, smanjen je broj dolazaka na centralnom i zapadnom dijelu Mediterana, na istočnom dijelu Mediterana došlo je do porasta od 42 odsto, a na zapadnom Balkanu došlo je do povećanja od čak 103 odsto”, istakli su.

Iako je na istoku Mediterana došlo do porasta, naglasili su da je u zadnjih nekoliko sedmica uslijedio manji pad, ako se izuzme Kipar. U tom dijelu Mediterana trećina ih je iz Avganistana, a četvrtina iz Sirije.

Na zapadnom dijelu trećina migranata su Marokanci, a petina Alžirci, dok je ostatak uglavnom iz drugih afričkih zemalja, poput Tunišana, Sudanaca te stanovnika Obale Slonovače. Iz ovih zemalja ih je pristiglo oko 13.000.

Iako je većina Sirijaca i Avganistanaca kao mjesto prelaska u Evropu izabrala zapadni Balkan, dio ih je sreću okušao i na Mediteranu. Tako je, prema podacima Frontexa, na ovom dijelu u Evropu prešlo oko 17.000 Avganistanaca ili 19 odsto ukupnog broja, dok ih 15 odsto otpada na Sirijce.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!