Privreda

Rusija i Ukrajina postigle sporazum o tranzitu gasa

Rusija i Ukrajina su, uz posredovanje Evropske komisije, postigle na sastanku u Berlinu u četvrtak, načelni sporazum o tranzitu gasa.

To je izjavio bivši potpredsjednik Energetske zajednice Maroš Šefčovič, dodavši da će dvije strane danas nastaviti konsultacije u svojim prestonicama.

“Razgovori su bili veoma intenzivni. Imamo načelni dogovor a o detaljima će se razgovarati u petak u glavnim gradovima (Moskvi i Kijevu). Ovo su dobre vijesti za Evropu, Rusiju, Ukrajinu i tržište gasa”, rekao je Šefčovič, izveštava agencija Tas s.

Ruska kompanija Gasprom je saopštila u međuvremenu da će nakon trilateralnih konsultacija u Berlinu “razgovori sa Ukrajinom o gasu biti nastavljeni danas u Minsku”.

U saopštenju ruskog gasnog giganta se napominje da sastanka neće biti “na tehničkom već na visokom nivou” i da će delegaciju Gasproma predvoditi prvi čovjek kompanije Aleksej Miler.

Trilateralni razgovori o gasu između Rusije, Ukrajine i EK u Berlinu trajali su više od šest sati. Detalji nacrta sporazuma nisu objavljeni.

Međutim, ruski ministar energetike Aleksandar Novak rekao je da su tri strane razgovarale o konkretnim količinama i uslovima ugovora o tranzitu ruskog gasa preko Ukrajine.

Aktuelni sporazum između Gasproma i ukrajinskog Naftogaza o tranzitu ruskog gasa preko ukrajinske teritorije ističe 31. decembra. Prethodni trilateralni razgovori su održani 28. oktobra, podsjeća Tas s.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!